Sałatka z rukolą i prosciutto przepis | Bottega Del Gusto - Bottega Del Gusto - strona

Sałatka z rukolą i prosciutto

Lunch
Sałatka z rukolą i prosciutto
17 września 2024

Prosciutto z rukolą to klasyczne włoskie połączenie, które tworzy przystawkę o ciekawym smaku. Sałatka z rukolą i prosciutto (prosciutto con la rucola) zyskała popularność nie tylko we Włoszech, ale także na całym świecie. Tym samym stała się wyborem na codzienne posiłki.

 

Rukola, czyli aromatyczne listki rosnące dziko we Włoszech, od wieków cieszyła się tam dużym uznaniem. Jej intensywny, lekko gorzki, a jednocześnie pieprzny smak dodaje potrawom charakteru. Dla wielu miłośników włoskiej kuchni rukola posiada także delikatną, orzechową nutę. Dzięki temu idealnie balansuje smaki, tworząc wyjątkową kompozycję.

 

W połączeniu z Prosciutto di Parma DOP słynną włoską szynką o słodkawym, a zarazem subtelnie słonym smaku, rukola tworzy harmonijną, a zarazem wyrazistą kombinację. Cienkie plastry prosciutto crudo doskonale kontrastują z ostrym charakterem rukoli, co sprawia, że każdy kęs tej przystawki to prawdziwa uczta dla zmysłów.

 

Prosciutto z rukolą to świetna opcja zarówno na letnie przyjęcia, jak i elegancką kolację. To proste, lecz wyrafinowane antipasto. Dzięki połączeniu świeżości i wyrazistości smaków ta klasyczna sałatka zachwyca swoją prostotą oraz autentycznym, włoskim charakterem, sprawiając, że każda chwila spędzona przy stole staje się prawdziwą podróżą do słonecznej Italii.

 

Sałatka z rukolą i prosciutto przepis

 

Sałatka z rukolą i prosciutto przepis

Składniki
  • 100 g świeżej rukoli
  • 220 g Prosciutto di Parma DOP
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Il Frantolio od firmy Carapelli
  • sól i pieprz

Włoskie produkty do przygotowania dania znajdziesz w naszych włoskich delikatesach Bottega del Gusto.

 

 

Sposób przygotowania
  1. Umyj liście rukoli w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Włóż do miski.
  3. Wlej do miseczki sok z cytryny, dodaj sól i pieprz do smaku.
  4. Wymieszaj z oliwą z oliwek extra vergine.
  5. Polej tym dressingiem liście rukoli.
  6. Ułóż szynkę Prosciutto di Parma na talerzach i dodaj rukolę.
  7. Podawaj w temperaturze pokojowej.

Buon appetito!

 

Zdjęcia symboliczne