– 8 okraglych cukinii
– 250 g mielonej cieleciny
– 2 zabki czosnku
– 2 lyzki bulki tartej- posiekana natka pietruszki
– 2 jajka
– 40 g tartego Parmigiano Reggiano
– 1 pomidor
– 1 szklanka bialego wina
– 1 szklanka bialego wina
– 1 lyzka koncentratu pomidorowego
– 1 szklanka sosu pomidorowego
– 1/2 cebuli
– 4 lyzki oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia (olio extravergine di oliva)
– sol, pieprz
Sposób przygotowania
Umyj dokladnie cukinie, odkroj od nich wierzch i oproznij, pozostawiajac skorupe. Miazsz, ktory zostal, posiekaj na drobne kawalki i odloz na bok. W miedzyczasie w malej miseczce ubij jajka z sola i pieprzem. Nastepnie w oddzielnym naczyniu wymieszaj mieso mielone z jajkiem, czosnkiem, pietruszka, bulka tarta, zmiksowanym pomidorem i posiekana cukinia. Przygotowanym w ten sposob farszem napelnij cukinie i uloz je w naczyniu zaroodpornym. Nastepnie na patelni usmaz cebule, dolej wino i pozwol mu wyparowac. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy, sos pomidorowy i jedna szklanke wody. Calosc dopraw sola, pieprzem i gotuj przez 5 minut na duzym ogniu. Na koniec tym swiezo przygotowanym sosem polej cukinie znajdujace sie w naczyniu, posyp startym serem Parmiggiano Reggiano i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez okolo 40 minut. Buon appetito!