Cukinia z mięsem mielonym - przepis - Bottega Del Gusto

Kolacje
12 grudnia 2018 Składniki

– 8 okraglych cukinii

– 250 g mielonej cieleciny

– 2 zabki czosnku

– 2 lyzki bulki tartej- posiekana natka pietruszki

– 2 jajka

– 40 g tartego Parmigiano Reggiano

– 1 pomidor

– 1 szklanka bialego wina

– 1 szklanka bialego wina

– 1 lyzka koncentratu pomidorowego

– 1 szklanka sosu pomidorowego

– 1/2 cebuli

– 4 lyzki oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia (olio extravergine di oliva)

– sol, pieprz

 

Sposób przygotowania

Umyj dokladnie cukinie, odkroj od nich wierzch i oproznij, pozostawiajac skorupe. Miazsz, ktory zostal, posiekaj na drobne kawalki i odloz na bok. W miedzyczasie w malej miseczce ubij jajka z sola i pieprzem. Nastepnie w oddzielnym naczyniu wymieszaj mieso mielone z jajkiem, czosnkiem, pietruszka, bulka tarta, zmiksowanym pomidorem i posiekana cukinia. Przygotowanym w ten sposob farszem napelnij cukinie i uloz je w naczyniu zaroodpornym. Nastepnie na patelni usmaz cebule, dolej wino i pozwol mu wyparowac. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy, sos pomidorowy i jedna szklanke wody. Calosc dopraw sola, pieprzem i gotuj przez 5 minut na duzym ogniu. Na koniec tym swiezo przygotowanym sosem polej cukinie znajdujace sie w naczyniu, posyp startym serem Parmiggiano Reggiano i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez okolo 40 minut. Buon appetito!