– 8 okrągłych cukinii
– 250 g mielonej cielęciny
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki bułki tartej- posiekana natka pietruszki
– 2 jajka
– 40 g tartego Parmigiano Reggiano
– 1 pomidor
– 1 szklanka białego wina
– 1 szklanka białego wina
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 szklanka sosu pomidorowego
– 1/2 cebuli
– 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (olio extravergine di oliva)
– sól, pieprz
Sposób przygotowania
Umyj dokładnie cukinie, odkrój od nich wierzch i opróżnij, pozostawiając skorupę. Miąższ, który został, posiekaj na drobne kawałki i odłóż na bok. W międzyczasie w małej miseczce ubij jajka z solą i pieprzem. Następnie w oddzielnym naczyniu wymieszaj mięso mielone z jajkiem, czosnkiem, pietruszką, bułką tartą, zmiksowanym pomidorem i posiekaną cukinią. Przygotowanym w ten sposób farszem napełnij cukinie i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Następnie na patelni usmaż cebulę, dolej wino i pozwól mu wyparować. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy, sos pomidorowy i jedną szklankę wody. Całość dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 5 minut na dużym ogniu. Na koniec tym świeżo przygotowanym sosem polej cukinie znajdujące się w naczyniu, posyp startym serem Parmiggiano Reggiano i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Buon appetito!