Makaron z pesto i pomidorkami koktajlowymi to szybkie, smaczne i tanie danie. Idealne do serwowania
zarówno na gorąco, jak i na zimno. Sprawdzi się podczas kolacji z przyjaciółmi oraz jako posiłek podczas pracy.
– 320 g makaronu Farfalle
– 130 g pesto
– 1 peczek pomidorow
– sol, pieprz
– swieze liscie ruccoli
Sposób przygotowaniaDoprowadz wode w garnku do wrzenia, dodaj sol i gotuj makaron przez czas wskazany na opakowaniu. W miedzyczasie wlej pesto do miski salatkowej, dodaj lyzke stolowa gotujacej sie wody z garnka i pozwol mu sie stopic. Nastepnie umyj i pokroj pomidory na male kawalki i umiesc je w salaterce. Gdy farfalle zostana ugotowane (koniecznie al dente), osusz je i oplucz zimna woda, aby zatrzymac proces gotowania. Potem przeloz do miski salatkowej, dodaj pokrojone pomidorki, liscie rukoli, dopraw sola, pieprzem i wymieszaj. Danie to mozesz spozyc na cieplo lub wstawic do lodowki na godzine, aby wszystkie smaki sie wymieszaly. Danie podawaj posypane startym serem Parmigiano Reggiano lub Gran Padano.