Polenta to tradycyjna włoska potrawa, spożywana przez całą zimę. Można ją przygotowywać na różne sposoby: jako przystawka, dodatek do dania, lub jako samodzielne danie. My na początek proponujemy jako przystawkę do kolacji lub obiadu:) Buon appetito!
Składniki400 g blyskawicznej polenty np. polenta Divella
Woda
Sol
Olej roslinny do smazenia
Do garnka lub na gleboka patelnie wlej 0,5 litra wody, posol ja i zagotuj. Na gotujaca wode wsypuj polente cienka struzka, ciagle mieszajac do uzyskania kremowej konsystencji. Gdy polenta bedzie juz gotowa, wylej ja na plaska powierzchnie – najlepiej drewniana deske – i odczekaj, az ostygnie. Ostudzona polente potnij na male paluszki, mniej wiecej takie jak palec. Nastepnie podgrzej olej roslinny lub jesli wolisz oliwe z oliwek i usmaz przygotowane paluszki. Nadmiar oleju zaabsorbuj papierem kuchennym i uloz paluszki na tacy do serwowania. Posol do smaku.
Paluszki z polenty podawaj na goraco jako dodatek do dan glownych lub jako przekaska z sosami i dipami. Jesli oczekujesz bardziej chrupkiego efektu, mozesz usmazyc paluszki obtaczajac je wczesniej w bulce tartej.