7 września 2017Wołowina duszona w winie Barolo
Składniki- 1.5 kg lopatki wolowej,
- 1 butelka wytrawnego wina Barolo,
- 3 marchewki,
- 2 cebule,
- 2 lodyzki selera naciowego,
- 10 ziarenek jagody jalowca,
- 3 liscie laurowe,
- 4 gozdziki,
- 1 galazka rozmarynu,
- 30 g masla,
- 2 lyzki oliwy z oliwek,
- Sol,
- Pieprz.
Sposób przygotowania- Przygotuj marynate. Uloz miesto w duzej misce z liscmi laurowymi, gozdzikami, jagodami jalowca i rozmarynem. Dolej wina i odloz mieso do zamarynowania na 24 godziny w chlodnym i suchym miejscu.
- Wyjmij mieso z marynaty. Odloz marynate na pozniej. Dodaj maslo i oliwe z oliwek do garnka, ustaw na kuchence sredni ogien i obsmaz mieso z kazdej strony, do czasu az uzyska zlocisto brazowy kolor.
- Drobno posiekaj warzywa i dodaj do wolowiny. Smaz do czasu, az cebulka sie zeszkli.
- Zalej wolowine i mieszanke warzyw w garnku razem z winem, ziolami i marynata. Dodaj szczypte soli i pieprzu do smaku.
- Gdy marynata zacznie wrzec, przykryj garnek pokrywka.
- Gotuj wolowine na wolnym ogniu przez 2 godziny. Pamietaj o obracaniu miesa co 1,5 godziny.
- Wyjmij mieso z garnka, poloz na czystej desce do krojenia. Podczas, gdy wolowiny “odpoczywa”, zmiksuj warzywa i powstaly sos, aby uzyskac gladkie sugo d’arrosto.
- Wlej zmiksowane sugo d-arrosto z powrotem do garnka i podgrzej na malym ogniu przez ok. 15 minut.
- Pokroj wolowine i wlej sugo d-arrosto do sosjerki.
- Podawaj wolowine z puree ziemniaczanym lub polenta, polanymi sugo d-arrosto.
Buon appetito!