Bottarga di muggine – suszona ikra z cefala pospolitego, prawdziwy włoski rarytas, zwany także kawiorem Morza Śródziemnego. Potrawy z nią przygotowuje się bardzo prosto, żeby nie przebić i nie zepsuć smaku tego cennego produktu. Minimum składników i brak termicznej obróbki to klucz do sukcesu. Poznaj przepis na proste, ale niezwykle aromatyczne, morskie i lekkie Spaghetti alla bottarga di muggine.
Spaghetti z bottargą to danie charakteryzujące się silnym i złożonym smakiem, które wymaga wina o intensywnej trwałości aromatycznej i odpowiedniej zawartości alkoholu. Do akompaniamentu podaje się lekkie wino o cytrusowych nutach smakowych, szczególnie polecamy paring z Chardonnay.
Bottarga di muggine jest dostępna w delikatesach stacjonarnie. Polecamy także szeroką gamę naszych prawdziwie włoskich makaronów.
Zapraszamy do odkrywania śródziemnomorskich smaków!
Składniki
220 g makaronu spaghetti
40 g Bottarga di muggine
15 g kaparow
50 g oliwek
1 sztuka peperoncino
odrobina skorka cytryny
zabek czosnku
oliwa z oliwek z pierwszego tloczenia
szczypta soli
Sposób przygotowania
Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Pamietaj o posoleniu wody 🙂
Rozgrzej oliwe na patelni, dodaj zmiazdzony czosnek, peperoncino, kapary i oliwki. Podsmaz przez ok. 5 minut, a nastepnie dolej wrzacej wody i pozostaw do gotowania, az woda wyparuje.
Odcedz makaron dodaj na patelnie z przygotowywanym sosem. Wymieszaj.
Przeloz danie na talerz i dodaj starta bottarge di muggine. Danie mozna udekorowac starta skorka cytryny, co doda daniu swiezosci.
Buon appetito!