Risotto to bardzo popularne danie w północnej kuchni włoskiej, równie często jadane co dania z makaronem, zwłaszcza w Lombardii. Dlaczego właśnie północ? Z uwagi na wilgotny klimat, podmokłe tereny są tam idealne warunki do uprawy ryżu. To w Lombardii Włosi tak naprawdę przekonali się do ryżu i z większą odwagą podeszli do tematu kulinarnego z jego wykorzystaniem. To najprawdopodobniej tam powstało najbardziej popularne risotto alla milanese, przyrządzone ze szlachetnym szafranem. Istnieje wiele przepisów gotowania risotta, wiele z nich wykorzystuje produkty sezonowe. Właśnie dlatego dziś polecamy przepis na risotto ze szparagami, które idealnie komponują się z ryżem.
Mimo że do przygotowania idealnego risotto nie potrzebujemy wielu składników, wymaga ono umiejętnego przygotowania. Do jego przygotowania powinniśmy użyć świeżych i aromatycznych produktów oraz specjalnego ryżu. Do gotowania risotto są zwykle używane ziarna ryżu białego, okrągłe krótkie bądź średnie, o wysokiej zawartości skrobi. Tego typu ziarna mają zdolność do wchłaniania płynów i uwalniania skrobi, dlatego ryż staje się bardziej kleisty niż przy użyciu długich odmian.
Wszystkie przepisy przygotowania risotto oparte są na użyciu odpowiedniej odmiany ryżu, a procedura zwykle jest podobna, różnią się tylko składniki w zależności od rodzaju dania czy regionu, z jakiego dane risotto pochodzi. Główne odmiany nadające się na risotto to Arborio, Baldo, Carnaroli, Maratelli, Padano, Roma czy Vialone Nano.
Po uprzednim zeszkleniu cebuli na oliwie dodaje się do niej ryż i smaży, mieszając, około 2 minut. Następnie patelnię podlewa się wytrawnym winem, które ma zostać wchłonięte przez ziarna. Kiedy wino wyparuje, można przejść do stopniowego podlewania ryżu bulionem. Przed dodaniem kolejnej porcji należy pamiętać, aby każda poprzednia została wchłonięta przez ryż, a także nie zapominać o ciągłym mieszaniu. Gdy ryż uzyska kremową konsystencję (z reguły trwa to kilkanaście minut, od 16 do 18), można ściągnąć go z palnika, dodać masło i wymieszać z parmezanem bądź innym serem długo dojrzewającym.
Włoskie produkty do przygotowania dania znajdą Państwo w naszych delikatesach.
SkładnikiSzparagi 450 g
Cebula 1 duza i 1 mala
Tymianek 1 lyzka
Ryz arborio
Wino biale 110 ml
Parmigiano Reggiano 25 g
Oliwa z oliwek extravergine do smazenia
Sol (szczypta)
Sposób przygotowaniaPrzeloz na talerz i posyp startym Parmigiano Reggiano.
Buon appetito!