Risotto ze szparagami - przepis - Bottega Del Gusto

Risotto ze szparagami

Kolacje
Risotto ze szparagami
9 maja 2024

Przepis na udane risotto ze szparagami

Risotto to bardzo popularne danie w północnej kuchni włoskiej, równie często jadane co dania z makaronem, zwłaszcza w Lombardii. Dlaczego właśnie północ? Z uwagi na wilgotny klimat, podmokłe tereny są tam idealne warunki do uprawy ryżu. To w Lombardii Włosi tak naprawdę przekonali się do ryżu i z większą odwagą podeszli do tematu kulinarnego z jego wykorzystaniem. To najprawdopodobniej tam powstało najbardziej popularne risotto alla milanese, przyrządzone ze szlachetnym szafranem. Istnieje wiele przepisów gotowania risotta, wiele z nich wykorzystuje produkty sezonowe. Właśnie dlatego dziś polecamy przepis na risotto ze szparagami, które idealnie komponują się z ryżem.

Mimo że do przygotowania idealnego risotto nie potrzebujemy wielu składników, wymaga ono umiejętnego przygotowania. Do jego przygotowania powinniśmy użyć świeżych i aromatycznych  produktów oraz specjalnego ryżu. Do gotowania risotto są zwykle używane ziarna ryżu białego, okrągłe krótkie bądź średnie, o wysokiej zawartości skrobi. Tego typu ziarna mają zdolność do wchłaniania płynów i uwalniania skrobi, dlatego ryż staje się bardziej kleisty niż przy użyciu długich odmian.

Wszystkie przepisy przygotowania risotto oparte są na użyciu odpowiedniej odmiany ryżu, a procedura zwykle jest podobna, różnią się tylko składniki w zależności od rodzaju dania czy regionu, z jakiego dane risotto pochodzi. Główne odmiany nadające się na risotto to Arborio, Baldo, Carnaroli, Maratelli, Padano, Roma czy Vialone Nano.

Po uprzednim zeszkleniu cebuli na oliwie dodaje się do niej ryż i smaży, mieszając, około 2 minut. Następnie patelnię podlewa się wytrawnym winem, które ma zostać wchłonięte przez ziarna. Kiedy wino wyparuje, można przejść do stopniowego podlewania ryżu bulionem. Przed dodaniem kolejnej porcji należy pamiętać, aby każda poprzednia została wchłonięta przez ryż, a także nie zapominać o ciągłym mieszaniu. Gdy ryż uzyska kremową konsystencję (z reguły trwa to kilkanaście minut, od 16 do 18), można ściągnąć go z palnika, dodać masło i wymieszać z parmezanem bądź innym serem długo dojrzewającym.

Włoskie produkty do przygotowania dania znajdą Państwo w naszych delikatesach.

Składniki

Szparagi 450 g

Cebula 1 duza i 1 mala

Tymianek 1 lyzka

Ryz arborio

Wino biale 110 ml

Parmigiano Reggiano 25 g

Oliwa z oliwek extravergine do smazenia

Sol (szczypta)

Sposób przygotowania
  1. Umyj szparagi i odetnij zdrewniale koncowki.
  2. W garnku zagotuj 750 ml wody. Dodaj:
    – szczypte soli
    – oraz duza obrana cebule i szparagi.
  3. Gotuj bulion okolo 30 minut.
  4. Wyjmij warzywa, a nastepnie pokroj szparagi na mniejsze kawalki i odstaw na pozniej.
  5. Na patelni, na oliwie, podsmaz mala cebulke pokrojona w drobna kosteczke, a nastepnie dodaj tymianek.
  6. Do podsmazonej cebulki dodaj ryz, zmniejsz ogien, lekko podpraz, mieszajac od czasu do czasu, az ryz zmieni stanie sie przezroczysty.
  7. Caly czas mieszajac, dolej biale wino, zwieksz ogien na sredni. Mieszaj do czasu, az wino odparuje.
  8. Rozpoczynamy proces gotowania na bulionie. Na patelnie dolej porcje wczesniej przygotowanego goracego bulionu za pomoca chochli tak, aby przykryl ryz.
    Caly czas mieszaj, czekajac, az ryz wchlonie plyn.
    Nastepnie dodaj kolejna porcje bulionu.
    Kontynuuj zgodnie z ta procedura przez okolo 20 minut.
    Gdy pozostanie tylko jedna porcja bulionu, dodaj szparagi.
  9. Pozostaw risotto na patelni przez kilka minut, zanim je podasz.
    Dzieki temu nabierze wiecej smaku.

Przeloz na talerz i posyp startym Parmigiano Reggiano. 

Buon appetito!