13 października 2017Pyszny, bardzo prosty w wykonaniu deser. Łączy w sobie wszystkie smaki, które są uwielbiane przez każdego miłośnika deserów! Sprawdź jak szybko można je przygotować, i to bez użycia jajek.
SkładnikiDo przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
- 568ml smietanki 30% lub 36%
- 250g serka mascarpone, schlodzonego
- 75ml bialego wina Marsala
- 5 lyzek drobnego cukru trzcinowego
- 300ml mocnej kawy
- 175g podluznych wloskich biszkoptow
- 25g ciemnej czekolady
- 2 lyzeczki kakao do oproszenia
Sposób przygotowania- Umiesc smietanke, mascarpone, Marsala i cukier w duzej misce. Mieszaj, do czasu az smietanka i mascarpone utworza jednolita mase, przypominajaca sztywno ubita smietane.
- Przygotuj plaskie naczynie, wlej do niego ostudzonej kawy. Zanurz w kawie biszkopty i obracaj je w naczyniu. Biszkopty maja byc lekko nasaczone, ale nie mokre, pamietaj o tym!
- Polowe biszkoptow przeloz do foremki/ suchego naczynia i wyloz na nie polowe zmiksowanej masy kremowej.
- Bezposrednio do foremki zetrzyj na tarce o grubych oczkach ciemna czekolade
- Poloz kolejna warstwe biszkoptow oraz masy kremowej.
- Przykryc i odstawic w chlodne miejsce na kilka godzin lub na cala noc.
- Tak przyrzadzony deser mozna przechowywac w lodowce przez dwa dni. Przed podaniem posypac kakao oraz starta czekolada.
Smacznego!