Przepis na tiramisu - Bottega Del Gusto

Tiramisu

Desery
Tiramisu
13 października 2017

Pyszny, bardzo prosty w wykonaniu deser. Łączy w sobie wszystkie smaki, które są uwielbiane przez każdego miłośnika deserów! Sprawdź jak szybko można je przygotować, i to bez użycia jajek.

Składniki

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • 568ml smietanki 30% lub 36%
  • 250g serka mascarpone, schlodzonego
  • 75ml bialego wina Marsala
  • 5 lyzek drobnego cukru trzcinowego
  • 300ml mocnej kawy
  • 175g podluznych wloskich biszkoptow
  • 25g ciemnej czekolady
  • 2 lyzeczki kakao do oproszenia
Sposób przygotowania
  1. Umiesc smietanke, mascarpone, Marsala i cukier w duzej misce. Mieszaj, do czasu az smietanka i mascarpone utworza jednolita mase, przypominajaca sztywno ubita smietane.
  2.  Przygotuj plaskie naczynie, wlej do niego ostudzonej kawy. Zanurz w kawie biszkopty i obracaj je w naczyniu. Biszkopty maja byc lekko nasaczone, ale nie mokre, pamietaj o tym!
  3. Polowe biszkoptow przeloz do foremki/ suchego naczynia i wyloz na nie polowe zmiksowanej masy kremowej.
  4. Bezposrednio do foremki zetrzyj na tarce o grubych oczkach ciemna czekolade
  5. Poloz kolejna warstwe biszkoptow oraz masy kremowej.
  6. Przykryc i odstawic w chlodne miejsce na kilka godzin lub na cala noc.
  7. Tak przyrzadzony deser mozna przechowywac w lodowce przez dwa dni. Przed podaniem posypac kakao oraz starta czekolada.

Smacznego!