Początkowo było to tanie danie prostej ludności. Składało się z osolonej wody, płatków orkiszowych oraz dowolnej kompozycji warzyw. Podbój Italii i wiążący się z tym błyskawiczny rozwój infrastruktury poszerzyły możliwości mieszkańców, bowiem ich tereny wzbogaciły się o niedostępne dotąd produkty. Do Rzymu dotarła fasola, nowe odmiany cukinii, jak również coraz to nowe przyprawy, choćby kurkuma czy curry. Łatwiej dostępne stało się także mięso, które z miejsca podbiło serca Włochów. Od tego momentu stało się ono nieodzowną bazą minestrone, sprowadzając na dalszy plan płatki orkiszowe.
Dzięki temu zupa jest bardzo dobrym połączeniem podstawowych składników odżywczych. Znajdzie się w niej nie tylko węglowodany w nieprzetworzonej formie i o niższym indeksie glikemicznym, ale także białko i zdrowe tłuszcze (w formie między innymi oliwy z oliwek). Samo danie jest sycące i mimo letniej pory dobre na upały, ponieważ nie jest ciężkostrawne. Ponadto, jego receptura pozwala na dużą dowolność składników, co sprzyja personalizacji potrawy i dopasowaniu jej pod indywidualne gusta smakowe. Można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej. Wtedy bulion z drobiu zastępuje się warzywnym.
Składniki
– 350 g fasolki szparagowej
– 150 g kukurydzy
– 100 g makaronu Divella
– 350 g cukinii
– 2 pomidory
– 3 marchewki
– 1.5 l bulionu drobiowego
– 2 cebule
– ¾ puszki groszku
– sol
– pieprz
– tymianek
– 4 zabki czosnku
– 4 lyzki oliwy z oliwek Biolevante
1. Warzywa umyc
2. Marchew obrac, a nastepnie pokroic w slupki lub kostke
3. Cukinie i pomidory pokroic w kostke
4. Ugotowac makaron al dente
5. Do garnka dodac oliwe z oliwek, a nastepnie pokrojona cebule i czosnek
6. Dodac marchew i fasole, dusic je przez 5-6 minut
7. Zalac bulionem
8. Na koniec dolozyc cukinie, makaron i przyprawy
Smacznego!