Kto raz jej spróbuje, bardzo chętnie do niej wróci. Docelowo traktowana była jako przystawka, ale obecnie niejednokrotnie pojawia się jako sycące śniadanie lub nawet pełen lunch. Początkowo wypełniały ją tylko pomidory. Teraz wariantów jej przygotowania jest tak dużo, że trudno wymienić wszystkie. Bruschetta przeżywa swój renesans!
Skąd się wzięła? Zwyczaj opiekania chleba wywodził się już od żyjących w VII w. p.n.e. Etrusków. Gdy ich bezsolny chleb nie nadawał się już do jedzenia, wrzucali go do pieca, by zapewnić mu chrupkość. Kolejne doniesienia o korzeniach bruschetty pochodzą ze starożytnego Rzymu, gdzie opieczone kromki maczane w oliwie były jednym z najczęściej wybieranych przysmaków. Współcześnie rozumiana pojawiła się najprawdopodobniej około XVI wieku w centralnych Włoszech, gdzie pracujący pod gołym niebem rolnicy raczyli się nią z pomidorami.
Obecnie ma wiele lokalnych odmian, które tożsame są z gustami różnych rejonów Italii. W Toskanii jada się ją wyłącznie z oliwą i czosnkiem, w Abruzji z lokalnymi wędlinami, a Kalabrii z pieprzem i oregano.
Składniki3 dojrzale pomidory lub pomidory suszone (w zalewie)
szynka parmenska
swieza bazylia
oliwa z oliwek np. Farchioni Extra Vergine
bagietka
czosnek
sol
pieprz
suszone oregano
ocet balsamiczny (wedle uznania) np. Nastro Nero
1. Bagietke pokroic na dosc waskie, ale dlugie kawalki
2. Polac kromki z oby stron oliwa i wetrzec w nie swiezo wycisniety czosnek, posypac sola i pieprzem do smaku
3. Tak przygotowane kanapki zgrillowac na grillu elektrycznym lub przypiec na patelni
4. Wedle uznania na kromki polozyc pomidory (moga byc z bazylia i oregano), szynke parmenska, przysmazone pieczarki. Na koniec mozna je polac octem balsamicznym
5. Spozyc jak najszybciej
Smacznego!