Prosta, smaczna i wyjątkowa – tak właśnie jest saltimbocca alla Romana. Jest tak dobra, że zgodnie z tłumaczeniem nazwy ma sama „skakać do ust”! Pierwsze informacje na temat tego daniach pochodzą z XIX wieku z północnych Włoch. W Brescii jeden z kucharzy miał podawać ją w swojej trattorii. Obecnie często występuje nie tylko we Włoszech, ale również w Szwajcarii, Grecji czy Hiszpanii.
Klasyczna saltimbocca alla Romana to cielęcina z szynką parmeńską i dodatkiem listków szałwii. Wszystko to dla smaku zamarynowane jest w białym winie. Po redukcji wina na patelni pozostaje nie tylko pyszne mięso, ale także aromatyczny sos, który jest najlepszym dopełnieniem potrawy. Niekiedy dodaje się do niej również kapary, by ich kwaskowy smak kontrastował ze smakiem saltimbocci.
Potrawy nie przygotowuje się długo. Świetnie sprawdza się samodzielnie jako główne obiadowe danie z ziemniakami lub pieczywem. Może być również traktowana jako potrawa na lunch. Trzeba jednak pamiętać, że najlepiej smakuje na ciepło. Dzięki temperaturze mięso jest aksamitne i bardzo delikatne.
Składniki– biale wino
– cielecina 500 g
– oliwa
– sol
– swieza szalwia
– szynka parmenska (okolo 8 plastrow)
1. Cielecine pokroic na mniejsze kawalki tak, by postaly z niej male kotleciki
2. Mieso rozbic mlotkiem kuchennym
3. Kazdy kotlet owinac szynka parmenska i dodac do niego listek szalwii
4. Rozgrzac oliwe na patelni
5. Smazyc kotleciki do zarumienienia, posypujac sola do smaku
6. Zalac patelnie bialym winem
7. Dusic kotleciki kilka minut do momentu, gdy sos bedzie gesty