Orecchiette con le cime di rapa - przepis - Bottega Del Gusto

Orecchiette con le cime di rapa

Obiady
Orecchiette con le cime di rapa
22 października 2020

Orecchiette con le cime di rapa, zwane także „recchitelle” lub „strascinati”, to jedno z najbardziej reprezentatywnych dań typowych dla Apulii, zwłaszcza w prowincji Bari. Potrawa przygotowywana jest w całym kraju. Jej podstawą są makaron, oliwa z oliwek (na przykład La Masseria z Bottega del Gusto) i rzepa brokułowa. Niekiedy podawana jest z różnymi dodatkami – na przykład z sosem pomidorowym.

 

Rzepa jest typowym warzywem w rolnictwie południowych Włoch, w szczególności w Lazio, Apulii, Molise i Kampanii. Obecna jest na stołach od jesieni do zimy. Ceni się ją, ponieważ zawiera minerały, witaminy, przeciwutleniacze i jest niskokaloryczna.

 

Historia orecchiette con le cime di rapa sięga średniowiecza, okresu dominacji normańsko-szwabskiej między XII a XIII wiekiem, na obszarze Sannicandro di Bari. W tym czasie rozpoczęto produkcję rzemieślniczego makaronu z pszenicy durum, o okrągłym kształcie i wydrążonym w środku. Gotowy produkt był suszony tak, aby można go było przechowywać przez krótsze lub dłuższe okresy (nawet na statkach wypływających na długie podróże). Z Bari orecchiette con le cime di rapa rozprzestrzeniła się na resztę Apulii i Basilicaty. To właśnie Andegawenowie, którzy zdominowali oba regiony w XIII wieku, nadali makaronowi nazwę, którą znamy dzisiaj.

 

Obecnie danie jest popularne w całych Włoszech. Jest proste i warte wykonania mimo tego, że w Polsce rzepa brokułowa nie należy do najpopularniejszych produktów.

 

Składniki

– 1 kg rzepy brokulowej
– cebula
– sol
– bulka tarta
– czosnek
– oliwa z oliwek np. La Masseria
– 200 g kaszy/maki z pszenicy durum
– woda
– parmezan

 

Sposób przygotowania

1. Do kaszy/maki dodac sol i wlac okolo 100 ml wody o temperaturze pokojowej
2. Ugniesc do uzyskania jednolitego ciasta. Pozostawic do „odpoczynku” na 15 minut
3. Przygotowac z ciasta paski o grubosci okolo 1 cm
4. Kazdy z paskow pokroic na kawalki o wielkosci okolo 1 cm
5. Kawalki ugniesc w ksztalt muszelki i gotowac je w goracej wodzie przez kilka minut
6. Postawic do zagotowania wode z dodatkiem soli
7. Dodac do garnka rzepe brokulowa i gotowac okolo 5 minut
8. Na patelnie wlac oliwe i zarumienic na niej bulke tarta
9. Cebule podsmazyc z czosnkiem
10. Po odcedzeniu rzepy brokulowej dodac ja do cebuli i czosnku. Dusic razem 5 minut
11. Makaron wrzucic na patelnie i wymieszac z wczesniej przygotowanymi warzywami
12. Podawac na goraco z dodatkiem bulki tartej i parmezanu

Smacznego!