Orecchiette con le cime di rapa, zwane także „recchitelle” lub „strascinati”, to jedno z najbardziej reprezentatywnych dań typowych dla Apulii, zwłaszcza w prowincji Bari. Potrawa przygotowywana jest w całym kraju. Jej podstawą są makaron, oliwa z oliwek (na przykład La Masseria z Bottega del Gusto) i rzepa brokułowa. Niekiedy podawana jest z różnymi dodatkami – na przykład z sosem pomidorowym.
Rzepa jest typowym warzywem w rolnictwie południowych Włoch, w szczególności w Lazio, Apulii, Molise i Kampanii. Obecna jest na stołach od jesieni do zimy. Ceni się ją, ponieważ zawiera minerały, witaminy, przeciwutleniacze i jest niskokaloryczna.
Historia orecchiette con le cime di rapa sięga średniowiecza, okresu dominacji normańsko-szwabskiej między XII a XIII wiekiem, na obszarze Sannicandro di Bari. W tym czasie rozpoczęto produkcję rzemieślniczego makaronu z pszenicy durum, o okrągłym kształcie i wydrążonym w środku. Gotowy produkt był suszony tak, aby można go było przechowywać przez krótsze lub dłuższe okresy (nawet na statkach wypływających na długie podróże). Z Bari orecchiette con le cime di rapa rozprzestrzeniła się na resztę Apulii i Basilicaty. To właśnie Andegawenowie, którzy zdominowali oba regiony w XIII wieku, nadali makaronowi nazwę, którą znamy dzisiaj.
Obecnie danie jest popularne w całych Włoszech. Jest proste i warte wykonania mimo tego, że w Polsce rzepa brokułowa nie należy do najpopularniejszych produktów.
Składniki
– 1 kg rzepy brokulowej
– cebula
– sol
– bulka tarta
– czosnek
– oliwa z oliwek np. La Masseria
– 200 g kaszy/maki z pszenicy durum
– woda
– parmezan
Sposób przygotowania
1. Do kaszy/maki dodac sol i wlac okolo 100 ml wody o temperaturze pokojowej
2. Ugniesc do uzyskania jednolitego ciasta. Pozostawic do „odpoczynku” na 15 minut
3. Przygotowac z ciasta paski o grubosci okolo 1 cm
4. Kazdy z paskow pokroic na kawalki o wielkosci okolo 1 cm
5. Kawalki ugniesc w ksztalt muszelki i gotowac je w goracej wodzie przez kilka minut
6. Postawic do zagotowania wode z dodatkiem soli
7. Dodac do garnka rzepe brokulowa i gotowac okolo 5 minut
8. Na patelnie wlac oliwe i zarumienic na niej bulke tarta
9. Cebule podsmazyc z czosnkiem
10. Po odcedzeniu rzepy brokulowej dodac ja do cebuli i czosnku. Dusic razem 5 minut
11. Makaron wrzucic na patelnie i wymieszac z wczesniej przygotowanymi warzywami
12. Podawac na goraco z dodatkiem bulki tartej i parmezanu
Smacznego!