Involtini di pesce spada są typowym letnim daniem tradycji sycylijskiej, w szczególności Katanii. Roladki z miecznika przygotowywane są z dość cienkich plastrów ryby oraz z nadzieniem z prostych, ale bardzo smacznych składników, takich jak kapary, oliwki, bułka tarta i pomidory. Involtini di pesce spada bardzo dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Przykład? Z papryką, z kaparami (na przykład Iposea) lub słynną cukinią scapece ! Te pyszne kąski, w niektórych miejscach zwane również braciolettini, są bardzo popularnym daniem, dlatego istnieją różne warianty przepisu. W niektórych przypadkach do nadzienia używa się pecorino i orzeszków piniowych.
Miecznik, z którego przygotowuje się involtini di pesce spada, poławiany jest jedynie od maja do początku października, kiedy zbliża się do wybrzeża. Tylko wtedy będzie świeży i prosto z morza.
Składniki
– 8 plastrow miecznika
– 200 g ciemnego chleba
– 1 lyzka kaparow
– 1 lyzka pietruszki
– sok z cytryny
– 2 lyzki dojrzalego caciocavallo lub pecorino
– szczypta oregano
– 1 zabek czosnku
– 1 lyzka orzeszkow piniowych
– oliwa z oliwek extra virgin
– sol
– pieprz
– bulka tarta
Sposób przygotowania
1. Do miksera wlozyc pokrojony chleb, kapary, natke pietruszki i czosnek. Posiekac i przeniesc do miski.
2. Dodac starty ser, sol, pieprz, oregano, ziola, lekko prazone orzeszki pinii, a nastepnie zmiekczyc mieszanine sokiem z cytryny i olejem.
3. Podzielic kazdy kawalek miecznika na dwie czesci, aby uzyskac dwa prawie trojkatne plasterki. Te musza byc cienkie, o grubosci maksymalnie pol centymetra.
4. Rozlozyc je miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
5. Lyzke farszu polozyc na srodku kazdej „kromki”, aby uformowac maly krokiet. Zawinac plastry zaczynajac od najszerszej czesci, tak aby zamknac boki. Scisnac mocno.
6. Do miski wlozyc bulke tarta, szczypte soli i olej, a nastepnie dobrze wymieszac, tak aby cala bulka tarta zostala natluszczona.
7. Roladki z miecznika zawijac tak, aby panierka przylegala do bokow i umiescic w naczyniu zaroodpornym, jeden obok drugiego.
8. Skropic olejem, a nastepnie piec w 180 stopniach przez okolo 20 minut.
Smacznego!