Cannoli przepis, sycylijskie cannoli - Bottega Del Gusto

Cannoli - przepis

Desery
Cannoli
2 stycznia 2018

Sycylijskie chrupiące rurki z kremem z ricotty – kto raz spróbował, nie będzie mógł o nich zapomnieć. Legenda głosi, że ten boski deser pochodzi z obszarów Palermo i Messyny i był przygotowywany na karnawałową ucztę, najprawdopodobniej jako symbol płodności. Dziś – całe szczęście – jest on bardzo popularny i można skosztować go prawie we wszystkich włoskich kawiarniach. W naszych delikatesach także mogą Państwo zamówić prawdziwe cannoli, a dla tych z Państwa, którzy kochają przyrządzać desery samodzielnie – podajemy prosty przepis.

 

Składniki

Rurki:

2 szklanki maki pszennej
1 lyzka cukru
1,5 lyzki masla – miekkiego
1 zoltko
0,5 szklanki wytrawnego bialego wina

szczypta soli

 

Nadzienie:

500g serka ricotta
0,5 szklanki cukru pudru
1/4 lyzeczki cynamonu
1/4 szklanki smietanki 36%
1/4 szklanki startej gorzkiej czekolady
1 cytryna

Pokruszone, niesolone pistacje – do dekoracji

 

Dodatkowo:

Foremki – rurki

Bialko – roztrzepane

Olej do smazenia

 

Sposób przygotowania
  1. W sredniej misce przesiac make, cukier i sol.
  2. Kawalki masla wmieszac w make palcami.
  3. Dodac zoltko i biale wino. Wyrabiac recznie, az ciasto stanie sie gladkie, geste, ale nie klejace.
  4. Tak przygotowane ciasto owinac folia i odlozyc do lodowki na ok. 1h.
  5. Po tym czasie ciasto wyjac i pokroic na 4 mniejsze czesci. Nad kazda z partii ciasta nalezy pracowac osobno, pozostawiajac pozostala czesc pod przykryciem, aby nie wyschlo. Kulke ciasta bardzo dobrze rozwalkowac, nawet kilkanascie razy – celem jest wtloczenie jak najwiekszej ilosci powietrza w ciasto.
  6. Po takiej obrobce, rozwalkowac ciasto bardzo cienko. Wyciac kolka o srednicy ok. 8 cm.
  7. Wyciete okregi nawinac na foremki – rurki, w taki sposob, aby ranty na siebie zachodzily. Skleic ranty bialkiem.
  8. Rozgrzac olej do 180 ͦ C. Trzymajac szczypcami za wystajaca czesc foremki, zanurzyc calosc w oleju. Po chwili delikatnie zsunac ciasto z foremki. Ciasto bez foremki wyplynie do gory, nalezy je delikatnie obracac, aby usmazylo sie rownomiernie z kazdej strony. Po uzyskaniu zlocisto – brazowego koloru, wyjac gotowe rurki i odlozyc na recznik papierowy. Czynnosc powtorzyc dla wszystkich wycietych okregow ciasta.
  9. W sredniej misce wymieszac/ zmiksowac serek ricotta z cukrem i cynamonem do uzyskania gladkiej konsystencji.
  10. W osobnej misce (lub w misce miksera elektrycznego wyposazonego w przystawke do ubijania) ubic na sztywno smietanke. Za pomoca gumowej szpatulki delikatnie wymieszac z serowa masa.
  11. Dodac kawalki czekolady. Otrzec skorke z cytryny, dodac do kremu, wymieszac.
  12. Nadziac ostudzone rurki kremem. Posypac pokruszonymi pistacjami dla dekoracji. Podawac od razu:)

 

Jesli jakims cudem nie zjedza Panstwo wszystkiego na raz, przechowywac w lodowce.

Smacznego!