Mozzarella w panierce z szafranem: przepis na kuleczki - Bottega Del Gusto

Mozzarella i szafran? Ciekawe włoskie połączenie

Lunch
Mozzarella i szafran? Ciekawe włoskie połączenie
13 stycznia 2021

Jeśli chodzi o ser mozzarella, przywykliśmy do dodawania go do różnych potraw, w których zależy nam na delikatności smaku i miękkości konsystencji. Nie występuje on raczej w połączeniach ekscentrycznych. Niekiedy dodaje się go do dość egzotycznych sałatek, ale zazwyczaj spożywa się saute.

 

Okazuje się jednak, że Włosi z regionów Abruzji i Molise nie boją się przekraczać smakowych granic i eksperymentować w kuchni. To właśnie stamtąd pochodzi jedne z najciekawszych połączeń z Italii, czyli mozzarella w szafranowym cieście.

 

W Abruzji i Molise znajdują się jedne z najsłynniejszych na świecie pół krokusowych. Z nich właśnie wytwarza się szafran, który używany jest jako przyprawa. Nic więc dziwnego, że mieszkańcy tych regionów lubią go dodawać do różnych dań. Najlepszym przykładem jest risotto ala milanese.

 

Co potrzeba do przygotowania mozzarelli w cieście szafranowym? Oczywiście sera, przyprawy, mąki oraz bułki tartej. Ponadto, nie może zabraknąć najlepszego gatunkowo oleju.

 

Składniki

– 350 g kulek mozzarelli
– szafran
– 150 ml cieplej wody
– sol
– pieprz
– 250 g maki
– bulka tarta
– olej
– odrobina parmezanu

 

Sposób przygotowania

1. Kulki odsaczyc.
2. Szafran rozdrobnic, jesli jest w nitkach, najlepiej miazdzac w mozdzierzu.
3. Zalac przyprawe goraca woda i dodac maki oraz soli i pieprzu.
4. Do ciasta dodac parmezan.
5. Kulki mozzarelli obtoczyc w ciescie, a nastepnie w bulce tartej. Jesli nie bedzie sie kleic, do masy mozna dodac tez jedno jajko.
6. Smazyc, raz po raz obracajac, do uzyskania zlotego koloru kulki.

 

Smacznego!