Są przepisy, które choć nie wydają się włoskie, to takie mogą się stać dzięki dodawanym składnikom. Jednym z nich są pulpety w sosie pomidorowym. Danie to popularne jest w wielu krajach i tak jak pierogi ma swoje lokalne odmiany. Niewiele osób jednak wie, że w słonecznej Italii również jest bardzo często przyrządzane. Czym się wyróżnia? Różnicę robi mortadela, dość nieoczywisty składnik w kuchni polskiej.
Mortadela wśród Polaków nie ma najlepszej prasy i wykorzystuje się ją głównie jako dodatek do kanapek, na zimno. We Włoszech jest to jednak specjał i rarytas, który jest uwielbiany przez rzesze mieszkańców tego kraju! Jest to kiełbasa charakterystyczna dla słonecznych regionów Lombardii i Emilii-Romanii. Popularna jest również w samej Bolonii. Jest to gotowana kiełbasa, niezwykle drobno przemielona, którą przygotowuje się z wieprzowiny, a także słoniny. Do doprawienia nie używa się soli, a jedynie ziaren pieprzu i orzeszków pistacjowych. Jest popularnym składnikiem zarówno dań śniadaniowych, jak i obiadów czy lunchy.
W Italii jest to tak popularny specjał, że mortadela ma nawet swoje własne, lokalne święto – MortadellaBò. Żeby poznać jej prawdziwy smak, należy jednak kosztować jej włoskiej odmiany. Najlepszą można znaleźć w Bottega del Gusto!
Składniki
– 10 dag wieprzowiny
– 30 dag mortadeli
– natka pietruszki
– bulka
– mleko
– parmezan
– jajko
– czosnek
– oliwa z oliwek
– cebula
– pomidory lub passata
– sol
– pieprz
– bazylia
– ciecierzyca (wedle upodobania)
Sposób przygotowania
1. Skladniki takie, jak cebula i czosnek obrac, posiekac i zeszklic na oliwie z oliwek.
2. Mieso polaczyc z natka pietruszki, namoczona w mleku bulka, parmezanem, jajkiem oraz polowa zeszklonej cebuli i czosnku. Posypac sola i pieprzem.
3. Uformowac z mieszanki kulki o wielkosci orzecha wloskiego.
4. Usmazyc mieso na oliwie.
5. W osobnym garnku przygotowac sos. Do pulpy pomidorowej dodac bazylie, reszte cebuli i czosnku oraz sol z pieprzem. Gotowac 15 minut i na ostatnie 5 dodac ciecierzyce z pulpetami.
Smacznego!