Agnello alla Pastora to tradycyjny przepis pochodzący z kuchni chłopskiej. Cała kuchnia lukańska opiera się na prawdziwych i zdrowych składnikach związanych z terytorium i tradycją wsi. Przepis na Agnello alla Pastora jest zarówno prosty, jak również sprytny. Robi się wszystko, by w jednym posiłku przy minimalnym nakładzie sił uzyskać pełnowartościowe składniki odżywcze. Prosty przepis na danie ma jednak w sobie elegancję dopasowującą się do każdej okazji. Powstałe na jego mocy mięso pozostaje bardzo delikatne. Klasyczny sposób na przygotowanie ma kilka odmian z dodatkiem cebuli, oliwy z oliwek (na przykład Grezzona) i pomidorów. Nie wyklucza się jednak własnych modyfikacji.
Przepis popularny jest w całych Włoszech, jednak często wspomina się o nim w książkach kucharskich dotyczących kuchni północy Italii.
Składniki
– kilogram jagnieciny
– pol kilograma ziemniakow
– pomidor
– oliwa z oliwek
– natka pietruszki
– rozmaryn
– oregano
– cebula
– sol
– pieprz
– ser pecorino
Sposób przygotowania
1. Pokroj jagniecine na kotlety albo przygotowuj ja w calosci
2. W zaroodpornym naczyniu podgrzej dwie lyzki oleju
3. Mieso wloz do naczynia do zrumienienia
4. Dodaj ziemniaki
5. W pozostalej oliwie z oliwek wymieszaj cebule, czosnek, pomidory, ziola i wlej do naczynia zaroodpornego. Powstanie z tego sos
6. Wymieszaj, aby mieszanka zostala polaczona z miesem i ziemniakami
7. Dopraw sola i swiezo zmielonym czarnym pieprzem
8. Wierzch posyp serem pecorino
9. Piecz w 180 stopniach przez dwie godziny
Smacznego!