Tradycyjna włoska zupa wielkanocna - minestra di pasqua - Bottega Del Gusto

Tradycyjna włoska zupa wielkanocna – minestra di pasqua

Obiady
Tradycyjna włoska zupa wielkanocna – minestra di pasqua
12 marca 2021

Wielkanoc jest świętem chrześcijańskim, dlatego jego forma tradycyjno-obrzędowa w Polsce i we Włoszech wygląda tak samo. La Pasqua rozpoczyna Wielki Post, czyli Quaresima. Trwa 40 dni i zaczyna się od Środy Popielcowej, kończącej okres karnawału. Nie oznacza to jednak niemożliwości jedzenia przez tak długi czas, a raczej rezygnację z przyjemności – na przykład słodyczy czy okolicznościowego alkoholu.

 

W Domenica delle Palme, czyli Niedzielę Palową podczas mszy świętej każda rodzina otrzymuje poświęconą gałązkę z drzewa oliwnego, która symbolizuje odradzające się życie. W Wielki Piątek na ulicach włoskich miast odbywają się procesje.

 

Jeśli chodzi o kuchnię tradycyjną sezonu wielkanocnego, można w niej znaleźć między innymi antipasto, składające się z serów, wędlin, jajek, oliwek i… pizzy formaggio. W zależności od regionu drugie dania są różne. Na Sycylii je się l’agnello alla messinese, mięso pieczone z dodatkiem czerwonego wina, a w Abruzji jagnięcinę duszoną z serem pecorino i jajkami. W Neapolu jest to natomiast minestra di pasqua, czyli tradycyjna włoska zupa wielkanocna.

 

Przepis na jej przygotowanie wymaga trochę zachodu, ale zapewniamy – jest pyszna!

 

 

Składniki

– kura bez kosci
– marchewka
– laska selera
– cebula
– zabek czosnku
– 1 kg cykorii
– 1 kg eskaroli neapolitanskiej
– stary chleb
– swiezy rozmaryn
– jajko
– czarny pieprz
– galka muszkatolowa
– sol
– tarty parmezan lub pecorino

 

 

Sposób przygotowania

1. Namocz czerstwy chleb w wodzie, a nastepnie dobrze go wycisnij i umiesc w duzej misce.
2. Dodaj jajko, swiezo zmielony czarny pieprz, troche startej galki muszkatolowej, posiekany swiezy rozmaryn, pokrojony zabek czosnku, troche soli, duzo startego sera.
3. Nadziewaj kure ciastem chlebowym. Dobrze ja zawiaz.
4. Nadziewana kure, marchewke, cebule i lodyge selera przeloz na duza patelnie, zalej woda, posol i gotuj w bulionie, az kura bedzie dobrze ugotowana.
5. Gotuj cykorie we wrzacej wodzie przez kilka minut, aby stracic gorycz.
6. Ponownie zagotuj bulion, wlej cykorie i gotuj 4-5 minut.
7. Kure pokroj na grube plastry, aby sie nie polamaly.
8. Podgrzej je na glebokim rondlu z odrobina bulionu.
9. Pokroj cztery kromki domowego chleba typu San Sebastiano i upiecz je na goracej patelni z odrobina masla.
10. Podaj zupe z cykorii, kure i chleb na jednym talerzu.

 

Smacznego!