Umbria to jeden z najbardziej zielonych i bogatych w florę regionów Włoch, Paradoksalnie, jego kuchnia nie należy jednak do najbardziej wegetariańskich. Sporo w niej cięższych i tłustych mięs, ale zdarzają się i takie, które zachwycają lekkością i nadadzą się dla tych, którzy ograniczają spożycie kalorii w diecie. Doskonałym przykładem jest piccione arrosto.
Pieczony gołąb to jedno z dań tradycji kulinarnej Umbrii. Mięso gołębi nie jest zbyt powszechne, ale tam jest bardzo cenione, ponieważ ma wspaniały smak. Jest również bardzo chude. Można je przygotować na wiele sposobów, ale tradycyjnym przepisem par excellence jest gołąb w wersji pieczonej.
Jeden wystarczy na posiłek dla dwóch osób. Metod przygotowania jest wiele. Jedną z nich jest marynowanie ptaka w winie, na wzór bardzo znanej francuskiej potrawy.
Składniki
– 2 golebie hodowlane
– 6 cienkich plastrow boczku
– 1 lyzka oleju z nasion (orzeszkow ziemnych)
– 25 g masla
– 6-8 lisci szalwii
– 2 jagody jalowca
– kostki warzyw (opcjonalnie)
– pol kieliszka wina (bialego lub czerwonego)
– gruba sol do smaku
Sposób przygotowania
1. Golebie wyczysc, wypatrosz i umyj.
2. Odloz na bok wnetrznosci (serce, zoladek i watrobe), ktorych uzyjesz pozniej.
3. Napelnij brzuchy ptakow plastrem bekonu, liscmi szalwii, jagodami jalowca i kilkoma ziarnkami grubej soli.
4. Owin kazdego golebia dwoma plastrami boczku i zawiaz bialym sznurkiem kuchennym.
5. W rondelku zarumien golebie, w razie potrzeby obracajac. Posol.
6. Kiedy sie zrumienia, zmiksuj z winem.
7. Gotuj ptaki na malym ogniu z przykryta patelnia, w razie potrzeby dodawaj po trochu wody.
8. Czesto obracaj, aby umozliwic rownomierne gotowanie.
9. W polowie gotowania usun z golebi sznurek i boczek oraz dodaj troche warzyw.
10. W miedzyczasie drobno posiekaj wnetrznosci i dodaj je do marynaty.
11. Gotowanie miesa do miekkosci zajmie okolo 90 – 120 minut.
Smacznego!