Brodetto to idealne połączenie smaków lądu i morza, proste, ale reprezentatywne dla lokalnej tradycji kulinarnej danie. Kiedyś przygotowane było przez rolników i rybaków, dziś to prawdziwa smakowa rozkosz na najbardziej eleganckich stołach Włoch.
Brodetto ma fascynującą historię, która sięga końca XIX wieku. Legenda mówi, że po raz pierwszy zupa ta została przygotowana przez żonę rybaka, która pewnego dnia pomyślała o nadaniu odrobiny koloru blademu sosowi rybnemu. W tym celu dodała owoce z niedawnej uprawy, czyli pomidora. Smaczny sos zaskoczył jej gości do tego stopnia, że gospodyni nadal z powodzeniem go przygotowywała i eksperymentowała z kolejnymi dodatkami.
Vasto w Abruzji, miasto żeglarskie najwyższej próby, szczyci się z pochodzenia tego dania. Inna legenda jednak mówi, że przepis ten nie jest związany z żadnym konkretnym włoskim miastem. Miała to być prosta zupa przygotowana z drobnych rybek złowionych przez rybaków z Italii.
Co potrzeba, żeby wykonać idealne, włoskie brodetto? Przede wszystkim bogactwa ryb, które nadają wyjątkowy smak potrawie.
Składniki
– 200 g matwy
– 200 g barweny
– 200 g kalmarow
– 200 g scampi
– 200 g krewetek
– 200 g morszczuka
– 250 g zabnicy
– passata pomidorowa
– oliwa z oliwek
– czosnek
– sol
– 60 ml octu winnego
– 50 g cebuli
– pieprz
Sposób przygotowania
1. Wszystkie ryby i owoce morza oczyscic, a pozniej wypatroszyc.
2. Posiekac cebule i podsmazyc ja z zabkiem czosnku na oliwie z oliwek.
3. Dodac ocet i pomidory.
4. Zalac woda.
5. Dodac ryby i gotowac 10 minut.
6. Przyprawic sola i pieprzem do smaku.
7. Podawac z grzankami.
Smacznego!