W dzisiejszym przepisie na pesce spada postanowiliśmy zainspirować się czterema typowymi składnikami dla pięknej Isola del Sole, czyli Wyspy Słońca: miecznikiem, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i orzeszkami pinii. To idealne składowe do przygotowania miecznika sycylijskiego, któremu nie można się oprzeć. To drugie danie typowe jest dla tej pięknej wyspy Morza Śródziemnego, a dokładniej miasta Messina. Sos (w dialekcie „ghiotta” lub „agghiotta”) doskonale komponuje się z pysznym pesce spada, ale jest również dobry do wypróbowania z różnymi rodzajami ryb i białych mięs, takich jak kurczak czy królik.
Warto więc spróbować i cieszyć się wyjątkowym smakiem!
Składniki
– pokrojony miecznik 300 g
– pomidory koktajlowe 300 g
– oliwki zielone bez pestek 50 g
– oliwa z oliwek extra virgin 30 g
– zabek czosnku
– orzeszki piniowe 10 g
– oregano
– sol
– czarny pieprz
Sposób przygotowania
1. Aby przygotowac miecznika sycylijskiego, zacznij od pomidorkow koktajlowych. Odczep je od galazki, oplucz i osusz, a nastepnie przekroj na pol.
2. Na duzej patelni wlej oliwe i dopraw czosnkiem. Po kilku minutach dodaj pokrojone pomidory. Posyp szczypta soli i odrobina oregano i gotuj przez okolo 10 minut.
3. W miedzyczasie pokroj oliwki, a gdy skonczysz, dodaj do sosu.
4. Dodaj miecznika i pozostaw do gotowania przez kilka minut z jednej strony. Nastepnie odwroc na druga.
5. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
6. Po ugotowaniu posyp wszystko szczypta czarnego pieprzu.
7. Wsyp orzeszki pinii na patelnie i przez chwile opiekaj je na duzym ogniu, upewniajac sie, ze sie nie przypala.
6. Gdy miecznik jest gotowy, umiesc go na polmisku i dodaj orzeszki piniowe.
Smacznego!