Polskie upały dają się we znaki każdemu. Wszystkie sposoby na ochłodę są więc w cenie! Całe szczęście miłość do włoskiej kuchni i tym razem pomoże. Granita to tradycyjny sycylijski mrożony deser na bazie kawy lub soków owocowych (najczęściej z cytryny lub pomarańczy oraz arbuza). Charakterystyczną cechą, odróżniającą go od sorbetu, jest ziarnista struktura lodu, której to zresztą zawdzięcza swoją nazwę. Granire to po włosku „formować ziarna”.
Tradycja przyrządzania granity zawędrowała do południowych Włoch razem z Arabami. Oryginalna sycylijska sporządzana jest z wody, soku z cytryny i cukru. Je się ją ze słodką bułeczką briosi. Całość to po sycylijsku a granita ca’ briosi. Co ciekawe, tradycyjnie do jej sporządzania wykorzystywano lód sprowadzany ze zboczy wulkanu Etna (lub pobliskich gór), pozyskiwany przez wyspecjalizowanych robotników – nevari.
Obecnie do przyrządzania granity najczęściej wykorzystuje się specjalne urządzenie tzw. granitor. Produkt uzyskuje się poprzez zmieszanie gotowego syropu z wodą i schłodzenie w granitorze.
Składniki– 100 g cukru
– 500 ml wody
– 500 ml soku z arbuza
Sposób przygotowania
1. Rozpuscic cukier we wrzacej wodzie.
2. Pozostawic do ostygniecia.
3. Wymieszac z 500 ml dobrze przefiltrowanego soku z arbuza.
4. Pozostawic do zamrozenia w zamrazarce.
5. Mieszac co pol godziny przez trzy godziny, aby granita nie zamarzla calkowicie.
Smacznego!