Kolejną odsłoną włoskiej, słodkiej ochłody na lato jest semifreddo. To mrożony deser, którego głównymi składnikami są żółtka, cukier i śmietana. Ma konsystencję mrożonego musu . Hiszpański odpowiednik takiego deseru nazywa się semifrío . Powstał około XIX wieku. Popularność zyskał jednak dopiero na początku XX wieku.
Jednym z jego opcjonalnych składników jest Limoncello. W przypadku przygotowania deseru w wersji dla najmłodszych, należy pominąć ten składnik.
Składniki
– 1 cytryna
– 130 g cukru
– 3 bialka jajek
– 200 ml smietany
– 1 lyzka Limoncello
Sposób przygotowania
1. Wlej cukier do rondla ze skorka z cytryny i dwiema lyzkami wody.
2. Gotuj na malym ogniu, az cukier sie rozpusci, a syrop stanie sie przezroczysty.
3. Ubij bialka. Powoli dodawaj wrzacy syrop, kontynuuj ubijanie, az uzyskasz puszysta mase.
4. Ubij smietane i delikatnie dodaj ja do ubitych bialek, kontynuujac mieszanie.
5. Wycisnij cytryne, a nastepnie powoli dodawaj sok do masy.
6. Dodaj rowniez Limoncello.
7. Przeloz do foremek i wstaw do zamrazarki na co najmniej 3 godziny przed spozyciem.