Kuchnia neapolitańska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Jej tajemnice są zakorzenione w historii różnych narodów, które miały na nią wpływ. Przykładami są pizza, sartù, struffoli, a także przepis na baba napoletana. To deser, który nawiązuje do gugelhupf, wytrawnego pączka. Tę rumową babę podaje się zamoczoną w pysznym dipie rumowym, z którego można nawet stworzyć limoncello.
W pobliżu centrum Neapolu można znaleźć cukiernie, które sprzedają klasyczną baba napoletana lub przyozdobioną śmietaną i truskawkami lub śmietaną i wiśniami, w… wygodnych szklankach, w sam raz na spacer.
W Bottega del Gusto można zakupić gotowe ciasto na baba napoletana. Rzecz jasna można przygotować przepis od początku, jednak zachęcamy do skorzystania z naszej oferty.
Składniki– 1,5 l wody
– 600 g cukru
– 300 g rumu
Sposób przygotowania
1. Wlej wode do rondla.
2. Wsyp cukier i mieszaj do calkowitego rozpuszczenia.
3. Wylacz ogien i dodaj rum.
4. Upieczona Baba Napoletana z Bottega del Gusto namaczaj w roztworze przez 3-4 godziny.
5. Odwracaj mase co jakis czas.
6. Miekki deser umiesc na sitku, zeby usunac nadmiar syropu (20-30 min.).
7. Podawaj z bita smietana i ulubionymi owocami.
Buon Appetito!