Cantucci: przepis na włoskie ciasteczka z migdałami, cantuccini oryginalny przepis - Bottega Del Gusto

Przepis na cantucci

Desery
Przepis na cantucci
29 listopada 2021

Cantucci (Cantuccini) znane są również jako “Prato Cookies”. To słodycze typowe dla tradycyjnej toskańskiej kuchni – ciastka z migdałami, które są uzyskiwane przez cięcie na plastry ciasta na gorąco. Następnie ponownie przyrządza je się kilka minut aż nabiorą rustykalnego i lekko złocistego wyglądu.

To łatwy przepis bez masła i bez oleju. Cantucci przygotowuje się w 3 minuty, miesza wszystkie składniki w misce i poddaje obróbce termicznej. Kilka minut w piekarniku i będą gotowe do krojenia. Sekretem zrobienia miękkiego cantucci o biszkoptowej i pachnącej konsystencji, ale nie nadmiernie chrupiącej i twardej, jest dodatek niewielkiego procentu amoniaku. Cantucci są idealne do podawania w Boże Narodzenie.

Cantucci – przepis

Składniki

– 280 g maki 00
– 150 g cukru pudru
– 130 g migdalow ze skorka
– 2 jajka
– starta skorka z pomaranczy
– starta skorka z cytryny
– wanilia
– lyzeczka amoniaku do ciast (ewentualnie lyzeczka proszku do pieczenia)
– szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj widelcem jajka, cukier, starte skorki cytrusow, sol i wanilie.
2. Dodaj make i amoniak do ciast.
3. Ugniataj kilka sekund, az uzyskasz jednorodna mieszanke. Jesli klei sie do palcow, posyp troche maki.
4. Dodaj migdaly z cala skorka.
5. Podziel ciasto na pol i zrob dwa bochenki o szerokosci okolo 3 cm.
6. Piecz w temperaturze 180 stopni w srodkowej czesci piekarnika przez okolo 15 – 18 minut.
7. Pokroj na grubosc okolo 1,5 – 2 cm.
8. Piecz w piekarniku przez 4 minuty z jednej strony; nastepnie odwroc je i piecz przez kolejne 4 minuty z drugiej strony.
9. Po wyciagnieciu z piekarnika beda wydawaly sie twarde. Poczekaj kilka godzin, a zobaczysz, ze kazdy kes bedzie pachnacy i miekki.

Buon Appetito!