W chłopskiej tradycji ciambellone były słodyczami zawsze obecnymi na stołach w czasie odświętnych dni, kiedy rodzina zbierała się na chrzciny, komunię, wesele, ale też na urodziny. Z upływem lat stało się to niedzielnym deserem. W starożytności śmietankę, którą był nadziewany, gotowano w miedzianych garnkach.
Wypiek ten pochodzi z Emilii-Romania, zwłaszcza w prowincji Forli. Bardzo znany jest również w Marche, gdzie w rejonie Montefeltro przyrządza się go na wodzie zamiast na oleju.
Obecnie ciambellone można również podawać w czasie śniadań. Wypiek doskonale wpisuje się w strategię pierwszego włoskiego posiłku dnia, który w Italii z reguły jest słodki.
Składniki
– 4 jajka
– 250 g cukru
– 150 g oleju arachidowego
– 120 ml mleka
– 300 g maki
– 1/2 saszetki proszku do pieczenia
– 5 g soli
– starta skorka z cytryny lub pomaranczy
– cukier puder
Sposób przygotowania
1. Na poczatek ubij bialka jajek z 50 gramami cukru, az masa bedzie biala i puszysta. Odstaw na bok.
2. Nastepnie ubij zoltka z pozostalym cukrem (200 g) i sola, az masa bedzie miekka.
3. Dodaj olej arachidowy, mleko w temperaturze pokojowej i skorke z cytryny lub pomaranczy (do wyboru).
4. Stopniowo lacz przesiana make z proszkiem do pieczenia, dobrze mieszajac.
5. Do masy dodaj bialka.
6. Wlej ja do wysmarowanej tluszczem i posypanej maka foremki o srednicy 24 cm i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez okolo 40-45 minut.
7. Po upieczeniu ostudz i podawaj z cukrem pudrem.