Czekoladowe cannoli - przepis - Bottega Del Gusto

Czekoladowe sycylijskie cannoli

Desery
Czekoladowe sycylijskie cannoli
3 marca 2021

Sycylijskie cannoli jest z pewnością jedną z najbardziej znanych włoskich słodyczy. Zostało nawet umieszczone na liście Tradycyjnych Produktów Rolno-Spożywczych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa! Tradycyjne cannoli są wykonane ze smażonego wafla w kształcie tuby wypełnionego ricottą owczą, ale nadzienie może być różne: z kremu Chantilly czy czekoladowego kremu ​​pistacjowego.

 

Wafelek cannolo jest chrupiący. W jego środku znajduje się słodka masa wzbogacona kandyzowanymi owocami, kroplami czekolady, aromatem wanilii i / lub cynamonu. Zazwyczaj dekoruje się go cukrem pudrem i posiekanymi orzechami (migdały, pistacje, orzechy laskowe), które umieszcza się na porcji nadzienia wychodzącej z wafla.

 

Historia cannoli jest w pewnym sensie niepewna. Pochodzenie tego deseru można zrekonstruować za pomocą przypuszczeń i wskazówek ze starożytnych pism. Wydaje się pewne, że cannoli ma bardzo dawne początki. Z biegiem czasu ulegało jednak znacznym zmianom, aż do dnia dzisiejszego.

 

Jako pierwszy wspomniał o cannoli Cyceron w 70 roku pne. Podczas podróży na Sycylię zafascynował się „Tubus farinarius dulcissimo edulio ex lacte fartus”, czyli tubą z mąki wypełnioną miękką śmietaną mleczną. Jedna z hipotez powstania deseru jest także związana z dominacją arabską. Chociaż ricotta to produkt, który istnieje na Sycylii od dawna, to Arabowie zmieszali ją z cukrem, tworząc wyśmienity krem, który jest podstawą sycylijskiej słodyczy.

 

Inna hipoteza, mocno poparta przez dziennikarza i historyka Gaetano Basile, mówi o cannoli, które powstały jako typowy deser okresu karnawału. Miał być żartem, czymś zabawnym i jednocześnie lekceważącym, dlatego wybrano kształt… fallusa. Nie można go było zaprezentować dokładnie tak, jak został zaprojektowany, więc wykonano cięcia po obu stronach. Tak narodziło się cannoli, jakie znamy dzisiaj.

 

 

Składniki

– 2 duze jajka
– 60 ml slodkiego wina
– oliwa z oliwek
– 250 g maki zwyklej lub maki Tipo 00
– 1 litr oleju slonecznikowego
– 200 g dobrej jakosci gorzkiej czekolady (70%)
– 100 g prazonych orzechow laskowych
– 600 g wysokiej jakosci sera ricotta
– lyzeczka pasty waniliowej
– 2 lyzki miodu
– 2 czubate lyzeczki kakao w proszku

 

 

Sposób przygotowania

1. W duzej misce ubij 1 jajko ze slodkim winem i 3 lyzkami oleju.
2. Stopniowo dodawaj make az utworzy kule ciasta.
3. Ugniataj przez kilka minut do uzyskania gladkiej konsystencji.
4. Owin folia spozywcza i odstaw na godzine.
5. Wlej olej slonecznikowy do patelni i pozostaw do ogrzania do 180ºC.
6. Ugniec ciasto w duzy rulon o srednicy okolo 4 cm.
7. Pokroj na krazki o grubosci pol cm i zwin w kulki, a nastepnie rozprowadz na posypanej maka powierzchni do grubosci 2 mm.
8. Lekko posyp maka metalowe rurki cannoli, a nastepnie owin wokol nich kolko ciasto, uszczelniajac brzegi ubitym jajkiem.
9. Ostroznie zanurzaj je w goracym oleju na zaledwie 1 minute, aby uzyskac lekko zloty kolor.
10. Przeloz ciastka na talerz wylozony recznikiem kuchennym, aby odsaczyc tluszcz, a nastepnie wycisnij foremki i delikatnie zsun cannoli.
11. Rozpusc czekolade.
12. Orzechy laskowe ubij w mozdzierzu i tluczku.
13. Odcedz ricotte, a nastepnie zmiksuj w robocie kuchennym z pasta waniliowa, miodem, kakao az bedzie gladka.
14. Przelej nadzienie do kannoli.
15. Skrop czekolada, posyp orzechami.

Smacznego!