Gelo d’Anguria to bardzo świeży i łatwy do przygotowania sycylijski deser. Najtrudniejszą i najnudniejszą czynnością według jego przepisu będzie usunięcie wszystkich nasion. Posiłek składa się tylko z trzech głównych składników: świeżego soku z arbuza, mąki kukurydzianej i cukru. Smakuje świeżo i delikatnie (jest również bezglutenowy i wegański). Poszczególne odmiany deserów można miksować smakowo, by uzyskać nietypowe połączenia. W tym przepisie skupimy się na klasycznej odmianie.
Składniki
– 1,5 kg arbuza
– 150 g cukru
– 80 g skrobi kukurydzianej
Sposób przygotowania
1. Usuń wszystkie nasiona z arbuza.
2. Zmiksuj owoc, a otrzymany sok wrzuć do rondla.
3. Dodaj skrobię kukurydzianą i cukier.
4. Postaw deser na bardzo małym ogniu i gotuj przez około 15 minut aż zacznie gęstnieć.
5. Pozwól deserowi ostygnąć najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie włóż go do lodówki na co najmniej 4 godziny przed podaniem.