Gelo d’Anguria to bardzo świeży i łatwy do przygotowania sycylijski deser. Najtrudniejszą i najnudniejszą czynnością według jego przepisu będzie usunięcie wszystkich nasion. Posiłek składa się tylko z trzech głównych składników: świeżego soku z arbuza, mąki kukurydzianej i cukru. Smakuje świeżo i delikatnie (jest również bezglutenowy i wegański). Poszczególne odmiany deserów można miksować smakowo, by uzyskać nietypowe połączenia. W tym przepisie skupimy się na klasycznej odmianie.
Składniki
– 1,5 kg arbuza
– 150 g cukru
– 80 g skrobi kukurydzianej
Sposób przygotowania
1. Usun wszystkie nasiona z arbuza.
2. Zmiksuj owoc, a otrzymany sok wrzuc do rondla.
3. Dodaj skrobie kukurydziana i cukier.
4. Postaw deser na bardzo malym ogniu i gotuj przez okolo 15 minut az zacznie gestniec.
5. Pozwol deserowi ostygnac najpierw w temperaturze pokojowej, a nastepnie wloz go do lodowki na co najmniej 4 godziny przed podaniem.