Choć wydaje się, że owoce nie do wszystkiego pasują, to kuchnia Włoch jeszcze nie raz Was zaskoczy! W szczególności ta z regionu Lombardii, która znana jest z nietypowych zestawień smakowych i wyjątkowych aromatów, których na pewno nie zapomni się na długo. Jednym z nich jest Mostarda di frutta.
Na czym polega wyjątkowość tego smakołyku? Na tym, że jest to… musztarda z owocami! Sos ten (na przykład musztarda Tartufi) służy do przyprawiania i wzbogacania różnego rodzaju potraw i nigdy nie powinno go zabraknąć w kuchennej szafce. Właśnie w Lombardii zwykło się go jednak dodawać nie tylko do potraw mięsnych, czy nawet warzywnych, ale również do owoców. Taka kompozycja na pewno zrobi na wszystkich wrażenie. Przepis jest banalnie prosty i wymaga naprawdę niewielkiego nakładu sił. Przygotowuje się go, układając w pojemniku warstwy owoców i cukru i pozostawiając wszystko na 24 godziny. Proste? Aż żal nie spróbować czegoś, co może być hitem wakacyjnych spotkań z przyjaciółmi!
Składniki
– 2 kg owocow roznych (na przyklad wisni, sliwek, jablek, gruszek, pomaranczy, brzoskwini)
– 1 kg cukru
– musztarda
Sposób przygotowania
1. Owoce przelozyc do stalowego pojemnika.
2. Dodawac cukier naprzemiennie z warstwami owocow.
3. Odstawic na 24 godziny.
4. Podgrzac na srednim ogniu i gotowac przez 5 minut.
5. Pozostawic na 24 godziny w suchym miejscu.
6. Gotowac przez kolejne 5 minut i pozwolic owocom ostygnac. Nastepnie powtorzyc operacje po raz trzeci.
7. Do sloikow dac 6 kropli esencji musztardowej i napelnic je owocami.
8. Przetwor najlepiej spozyc kilka dni po przygotowaniu, by zyskal wyjatkowy smak.
Smacznego!