Panna cotta to znakomity deser pochodzący z północnych Włoch. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, bowiem jej przygotowanie nie wymaga zbyt wielu składników. Przygotowuje się ją z podgrzanej śmietanki z żelatyną. Dosłownie, w języku włoskim panna cotta oznacza ‘’gotowaną śmietankę’’ i nawiązuje do sposobu przygotowania tego dania.
Idealnie komponuje się dodatkami. Najczęściej w tym celu stosowane są świeże owoce, ale także ciemna czekolada czy sos karmelowy.
W oryginalnej wersji do jej przygotowania potrzeba tylko śmietany, cukru, wanilii i żelatyny. Odpowiednio schłodzona, panna cotta jest jedwabiście gładka i kremowa.
Historia panna cotty do dziś pozostaje zagadką i nie ma potwierdzonych źródeł, które mówiłyby o początkach jej powstania. Dziś zakłada się, że pochodzi z Piemontu, a przepis na nią opracowała pewna Węgierka. W dawnym przepisie zawierała karmel oraz odbiegała od formy, którą dziś uznajemy za charakterystyczną dla tego deseru, powiem była… prostokąta.
W 2001 roku Piemont włączył Panna cottę na listę PAT (Prodotti agroalimentari tradizionali italiani), czyli włoskich tradycyjnych produktów rolno-spożywczych, przygotowanej przez włoskie ministerstwo rolnictwa.
W tym tradycyjnym przepisie znajduje się żelatyna, śmietana, mleko, cukier, wanilia, rum i włoskie, słodkie wino – marsala, wlane do foremki wraz z karmelem.
Składniki
– 300 ml smietanki 36 %
– 250 ml mleka (im tlustsze, tym lepsze!)
– 4 lyzki cukru (ok. 80-100 g)
– 2,5 lyzeczki zelatyny (ok. 10 g)
– 1 laska wanilii
Dodatkowe uwagi:
Najlepiej uzyc prawdziwych nasion z laski wanilii, ale spokojnie mozesz je zastapic lyzeczka aromatu waniliowego.
Polecamy uzycie tlustego mleka (najlepiej swiezego!) – smak bedzie znacznie bogatszy.
Sposób przygotowania
– Odmierzona zelatyne zalac odrobina cieplej wody – tak, aby woda ja przykryla. Zostawic na kilka minut az napecznieje.
– Smietanke i mleko umiescic w garnku. Dodac nasiona z laski wanilii i cukier. Podgrzewac na malym ogniu. NAJWAZNIEJSZE: MASA NIE MOZE SIE ZAGOTOWAC MUSISZ NA TO BARDZO UWAZAC!
– Gdy zelatyna napecznieje, dodac ja do goracego mleka i smietanki. Dokladnie wymieszac. Odstawic do ostygniecia a nastepnie przelac do foremek. Wstawic do lodowki na ok. 1h.
– Przed podaniem deseru, same foremki delikatnie ogrzac w cieplej wodzie. Dzieki temu zabiegowi, z latwoscia powinnismy przelozyc panna cotte na talerzyk. Podawac z dowolnymi dodatkami. Idealnie komponuje sie z sosem truskawkowym lub malinowym.