Panna cotta to rodzaj deseru pochodzenia północnowłoskiego. Jako jego źródło wymienia się Emilię-Romanię, Piemont lub Toskanię.
Nazwa panna cotta nie była wymieniana we włoskich książkach kucharskich przed latami 60. Jedna niezweryfikowana historia mówi, że została wynaleziona w Langhe na początku XX wieku. Słownik z 1879 r. wspomina o potrawie zwanej „angielskie mleko”, przyrządzanej ze śmietanki gotowanej z żelatyną i formowanej. Inne źródła podają, że latte inglese składa się z żółtek jaj; być może nazwa ta obejmowała każdy zagęszczony syrop przypominający budyń.
Region Piemontu wpisał panna cottę na listę tradycyjnych produktów spożywczych w regionie. Jego receptura obejmuje śmietanę, mleko, cukier, wanilię, żelatynę, rum i marsalę wlane do formy z karmelem. Panna cotta stała się modna w Stanach Zjednoczonych w latach 90.
Składniki
– 400 ml smietany 30/36%
– 100 ml tlustego mleka
– 50 g cukru
– 50 gramow cukru waniliowego
– 2 lyzeczki zelatyny
– 50 ml
– owoce/syrop owocowy do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Wlac 50 ml zimnej wody, dodac zelatyne i wymieszac. Odstawic na 10 minut, by zelatyna napeczniala.
2. Wlozyc miseczke z zelatyna do misy z goraca woda i mieszac, doprowadzajac do calkowitego rozpuszczenia sie preparatu.
3. Smietane wlac do garnka. Dodac mleko, cukier i cukier wanilinowy. Doprowadzic do wrzenia. Gotowac przez 3 minuty.
4. Przelac mase do malych foremek. Przykryc je folia spozywcza.
5. Wstawic do lodowki na pare godzin, a najlepiej na noc.
6. Po wyjeciu z lodowki forme wlozyc do goracej wody na kilka sekund Wyciagnac na talerz..
7. Ozdobic owocami.