Torcetti – przepis - Bottega Del Gusto

Torcetti, czyli wyjątkowa słodycz z Doliny Aosty

Desery
Torcetti, czyli wyjątkowa słodycz z Doliny Aosty
13 stycznia 2021

Torcetti to jeden z najbardziej popularnych herbatników i ceniona w regionie Doliny Aosty słodycz. Zawdzięcza swoją nazwę skręconemu kształtowi, który wyróżnia ją spośród innych podobnych wyrobów.

 

Torcetti w zależności od regionu oferowane jest w różnych smakowych odmianach. Najbardziej znane są produkowane w Saint-Vincent w Dolinie Aosty. Ich historia sięga dawnych czasów. Herbatniki wspomniano w zapisach pochodzących już z XVIII wieku. Obecne one były w tekstach poświęconych tradycyjnej gastronomii i figurowały jako pyszne ciastka wykonane z chleba. Gdzie konkretnie można było znaleźć o nich informacje? Wspomniane były w książce „Confetturiere Piemontesi” z 1790 r. Torcetti to również bohaterowie dogłębnego studium opublikowanego w „Traktacie o nowoczesnej kuchni i cukiernictwie” z 1854 r. W nim Giovanni Vialardi, asystent kucharza króla Carlo Alberto i Vittorio Emanuele II, wymienia trzy różne przepisy, z których jeden jest bardzo podobny do tego, z którego torcetti wykonuje się dziś.

 

Nie można nie zauważyć, że z biegiem czasu receptura torcetti uległa kilku przemianom. Początkowo była bardziej podobna do „słodkich paluszków”, później dodano do niej naturalnych drożdży (na przykład Molino) zamiast drożdży piwnych. Ponadto, wzbogacenie o masło nadało biszkoptowi większej lekkości i chrupkości.

 

Pomimo dodatków i zmian receptura pozostała prosta. Co należy przygotować, by wykonać przepis samodzielnie? Wystarczy mieć mąkę (na przykład Iaquone), wodę, masło, drożdże i sól, a także cukier. W różnych rejonach Italii słodycz przeszła kilka zmian, nie tracąc przy tym swojego pysznego smaku. Niekiedy wzbogaca się ją o karmelizowaną powierzchnię. Torcetti z Serra di Ivrea są z kolei grubsze, lżejsze i bogatsze w masło.

 

Składniki

– 250 g maki uniwersalnej
– 3,5 g suszonych drozdzy
– 30 g cukru
– 1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
– szczypta soli
– 100 g masla
– 80 ml cieplej wody

 

 

Sposób przygotowania

1. W duzej misce przesiej make i dodaj suche drozdze.
2. Na srodku zrob zaglebienie i dodaj cukier, sol, wanilie i zmiekczone maslo pokrojone na male kawalki.
3. Dobrze wymieszaj widelcem lub rekami, dodajac ciepla wode.
4. Ugniataj przez kilka minut.
5. Ciasto przeloz do posypanej maka miski, przykryj wilgotna sciereczka i odstaw w cieple miejsce do podwojenia objetosci (okolo 90 minut).
6. Wlacz piekarnik na 200°C i wyloz blachy do pieczenia papierem.
7. Z kawalkow ciasta zrob male rulony o dlugosci 15-20 cm i szerokosci 1 cm. Przekrec kazdy i polacz konce, lekko je sciskajac, aby sie przykleily.
8. Posmaruj powierzchnie kazdego ciastka roztopionym maslem i zanurz je w cukrze.
9. Uloz na blasze do pieczenia, nastepnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz okolo 8-10 minut lub do uzyskania zlotego koloru.

 

Smacznego!