Brasato al Barolo, wolowina duszona w winie Barolo - przepis - Bottega Del Gusto

Brasato al Barolo – Wołowina duszona w winie Barolo

Kolacje
Brasato al Barolo – Wołowina duszona w winie Barolo
7 września 2017

Wołowina duszona w winie Barolo

Składniki
  • 1.5 kg lopatki wolowej,
  • 1 butelka wytrawnego wina Barolo,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 2 lodyzki selera naciowego,
  • 10 ziarenek jagody jalowca,
  • 3 liscie laurowe,
  • 4 gozdziki,
  • 1 galazka rozmarynu,
  • 30 g masla,
  • 2 lyzki oliwy z oliwek,
  • Sol,
  • Pieprz.
Sposób przygotowania
  1. Przygotuj marynate. Uloz miesto w duzej misce z liscmi laurowymi,  gozdzikami, jagodami jalowca i rozmarynem. Dolej wina i odloz mieso do zamarynowania na 24 godziny w chlodnym i suchym miejscu.
  2. Wyjmij mieso z marynaty. Odloz marynate na pozniej. Dodaj maslo i oliwe z oliwek do garnka, ustaw na kuchence sredni ogien i obsmaz mieso z kazdej strony, do czasu az uzyska zlocisto brazowy kolor.
  3. Drobno posiekaj warzywa i dodaj do wolowiny. Smaz do czasu, az cebulka sie zeszkli.
  4. Zalej wolowine i mieszanke warzyw w garnku razem z winem, ziolami i marynata. Dodaj szczypte soli i pieprzu do smaku.
  5. Gdy marynata zacznie wrzec, przykryj garnek pokrywka.
  6. Gotuj wolowine na wolnym ogniu przez 2 godziny. Pamietaj o obracaniu miesa co 1,5 godziny.
  7. Wyjmij mieso z garnka, poloz na czystej desce do krojenia. Podczas, gdy wolowiny “odpoczywa”, zmiksuj warzywa i powstaly sos, aby uzyskac gladkie sugo d’arrosto.
  8. Wlej zmiksowane sugo d-arrosto z powrotem do garnka i podgrzej na malym ogniu przez ok. 15 minut.
  9. Pokroj wolowine i wlej sugo d-arrosto do sosjerki.
  10. Podawaj wolowine z puree ziemniaczanym lub polenta, polanymi sugo d-arrosto.

Buon appetito!