17 stycznia 2018Spaghetti alla carbonara to jedna z najbardziej klasycznych i popularnych potraw we Włoszech (i nie tylko). Wbrew pozorom, Włosi w ogóle nie używają do niego śmietany. Jedynymi składnikami potrzebnymi do powstania idealnej carbonary są dobry makaron, żółtka, włoski ser (Pecorino Romano lub Parmigiano Reggiano), Guanciale lub Pancetta oraz grubo mielony czarny pieprz.
Zachęcamy do spróbowania naszego przepisu i wykorzystania prawdziwie włoskich produktów z naszych delikatesów:)
SkładnikiSkladniki na 2 porcje:
200g Spaghetti
200g Guanciale
4 zoltka
80g Pecorino Romano
1 lyzka oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia
Pieprz czarny grubo mielony
Parmigiano Reggiano (opcjonalnie)
Sposób przygotowania- Guanciale pokroic w plasterki lub w drobna kostke, nastepnie podsmazyc na patelni na malym ogniu do lekkiego zarumienienia, caly czas mieszajac. Odstawic z ognia.
- W garnku zagotowac wode, osolic i ugotowac makaron al dente wedle instrukcji na opakowaniu.
- Ser Pecorino Romano zetrzec na tarce na grubych oczkach.
- W duzej misce roztrzepac widelcem zoltka, wymieszac z pieprzem i startym serem.
- Dodac do miski usmazone wczesniej Guanciale, wymieszac do polaczenia sie skladnikow i utworzenia kremowej konsystencji.
- Cieply, ugotowany makaron odcedzic, dodac do miski z pozostalymi skladnikami. Delikatnie wymieszac. Sos powinien lekko zgestniec od ciepla makaronu.
- Przelozyc do glebokich talerzy, podawac posypane startym Parmigiano Reggiano lub Pecorino Romano.