Spaghetti alla carbonara – włoski przepis, pasta z guanciale - Bottega Del Gusto

Pasta spaghetti alla carbonara - przepis

Kolacje
Carbonara
17 stycznia 2018

Spaghetti alla carbonara to jedna z najbardziej klasycznych i popularnych potraw we Włoszech (i nie tylko). Wbrew pozorom, Włosi w ogóle nie używają do niego śmietany. Jedynymi składnikami potrzebnymi do powstania idealnej carbonary są dobry makaron, żółtka, włoski ser (Pecorino Romano lub Parmigiano Reggiano), Guanciale lub Pancetta oraz grubo mielony czarny pieprz.

Zachęcamy do spróbowania naszego przepisu i wykorzystania prawdziwie włoskich produktów z naszych delikatesów:)

 

Składniki

Skladniki na 2 porcje:

200g Spaghetti

200g Guanciale

4 zoltka

80g Pecorino Romano

1 lyzka oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia

Pieprz czarny grubo mielony

Parmigiano Reggiano (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania
  1. Guanciale pokroic w plasterki lub w drobna kostke, nastepnie podsmazyc na patelni na malym ogniu do lekkiego zarumienienia, caly czas mieszajac. Odstawic z ognia.
  2. W garnku zagotowac wode, osolic i ugotowac makaron al dente wedle instrukcji na opakowaniu.
  3. Ser Pecorino Romano zetrzec na tarce na grubych oczkach.
  4. W duzej misce roztrzepac widelcem zoltka, wymieszac z pieprzem i startym serem.
  5. Dodac do miski usmazone wczesniej Guanciale, wymieszac do polaczenia sie skladnikow i utworzenia kremowej konsystencji.
  6. Cieply, ugotowany makaron odcedzic, dodac do miski z pozostalymi skladnikami. Delikatnie wymieszac. Sos powinien lekko zgestniec od ciepla makaronu.
  7. Przelozyc do glebokich talerzy, podawac posypane startym Parmigiano Reggiano lub Pecorino Romano.

Smacznego!