19 października 2017Klasyczne, cieniutkie jak papier, lekkie – właśnie takie powinno być prawdziwie włoskie ciasto na pizzę, aby królową potrawy był sos, a królem składniki. Niby każdy wie, ale ciężko wykonać ciasto, które będzie przypominało smak pizzy jedzonej w jednej z restauracji we Włoszech. Poniżej przedstawiamy sprawdzony sposób na jego wykonanie!
SkładnikiSkladniki na 2 sredniej wielkosci pizze:
390g maki pszennej chlebowej
115g maki semoliny
1 i 1/4 szklanki przegotowanej, letniej wody
15g swiezych drozdzy
0,5 lyzeczki cukru
12g soli morskiej
3 lyzki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania- Przygotowac rozczyn z drozdzy. W miseczce rozkruszyc drozdze, dodac cukier, jedna lyzke maki pszennej, zalac woda i odstawic na 15 min.
- Pozostala make oraz make semoline przesiac do duzej miski, dodac oliwy z oliwek, sol oraz przygotowany rozczyn drozdzowy.
- Ciasto dobrze wyrobic (ok. 8minut), przykryc bawelniana sciereczka i odstawic do wyrosniecia (min. 1,5 godziny, a najlepiej na cala noc).
- Wyrosniete ciasto wylozyc na stolice, chwile wyrobic, podzielic na dwie rowne kule, przykryc wilgotna sciereczka na kilkanascie minut. Uwazac, aby wyrobione ciasto nie bylo zbyt “omaczone” co spowoduje przypalanie spodu, wyrobione ciasto najlepiej przelozyc w suche miejsce.
- Rozgrzac piekarnik do maximum (okolo 250 stopni)
- Z kul ciasta uformowac recznie cienkie placki o ok. 35-40cm srednicy. Ciasto jest lekkie, nie trzeba uzywac walka.
- Wylozyc sos i dowolne skladniki (radzimy nie dodac ich zbyt wiele, pizza ma byc lekka, skladniki drobno pokrojone). Wlosi nie lubia pizzy z nadmiarem skladnikow.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok 13min lub krocej – od ok. 10 minuty sprawdzac, czy ciasto sie nie zarumienilo.
Smacznego!