Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami, czyli przepis na włoski chlebek. Tradycyjny włoski placek z ciasta drożdżowego i oliwy z oliwek smakuje przepysznie na ciepło i zimno.
Chrupiąca skórka, miękki środek i niezwykły aromat ziół przeniosą Cię do słonecznej Italii. Zastosowanie podwójne porcji sprawdzi się jako baza do kanapek z włoskimi wędlinami i serami. Idealny jako przystawka podczas wyśmienitej kolacji oraz przekąska w trakcie pracy. Focaccia to także doskonałe rozwiązanie na romantyczny wieczór we dwoje przy lampce schłodzonego, białego wina z winiarni Bottega del Gusto. Musisz spróbować!
Włoskie produkty do jej przygotowania znajdziecie w naszych stacjonarnych delikatesach Bottega del Gusto oraz naszym sklepie online.
Buon appetito!
Składniki300 g (2 szklanki) maki do pizzy (link: maka DIVELLA)
25 g swiezych lub 7 g wloskich drozdzy suchych (link: drozdze suche PANEANGELI)
ziola (tymianek, rozmaryn)
1 lyzeczka soli morskiej
½ lyzeczki cukru
200 ml cieplej wody
oliwa z oliwek (link: oliwa z oliwek LEVANTE SANSA)
15–20 sztuk oliwek drylowanych (link: oliwki drylowane NOVA)
pomidory suszone w oleju (link: pomidory suszone DELIZIA)
sol morska (gruba) do wysypania blaszki i posypania placka
Sposób przygotowania
Zaczyn ze swiezych drozdzy: rozkruszone drozdze, ½ lyzeczki cukru i 2 lyzki maki dodaj do ½ szklanki wody. Calosc dokladnie wymieszaj, przykryj sciereczka i odstaw w cieple miejsce do podwojenia objetosci.
Ciasto z zaczynem lub suchymi drozdzami: do przesianej maki (odlicz 2 lyzki maki uzyte do zaczynu) i soli dodaj zaczyn (lub suszone drozdze, one nie wymagaja wczesniejszego wyrosniecia) oraz pozostala czesc wody, 2 lyzki oliwy i ziola. Calosc wymieszaj i wyrabiaj przez kilka minut na stolnicy, delikatnie podsypujac maka. Ciasto powinno byc miekkie.
Wyrobione ciasto przykryj sciereczka lub folia spozywcza i odstaw do wyrosniecia w cieple miejsce. Ciasto powinno podwoic swoja objetosc, zajmuje to ok. 2 godziny.
Forme do pieczenia np. o wymiarach 20×30 cm nasmaruj oliwa, posyp sola morska i wyloz ciastem. Oliwki, pomidory (duze przekrojone na pol) wcisnij w ciasto, calosc posyp delikatnie sola i swiezymi ziolami. Przykryj i odstaw do ponownego wyrosniecia (ok. 1 godziny).
Wyrosniete ciasto skrop oliwa i wstaw do nagrzanego (200°C) piekarnika. Piecz ok. 15–20 minut do zarumienienia ciasta.
Chlebek najlepiej smakuje z prawdziwa wloska oliwa z oliwek, tuz po upieczeniu, ale sprawdza sie takze nastepnego dnia.