Lasagne to jedno z najpopularniejszych włoskich dań, które zyskało ogromną popularność na całym świecie. Może być przygotowywana na wiele sposobów, w zależności od preferencji smakowych i inwencji twórczej kucharza. Często oprócz klasycznej wersji bolońskiej i napoli, możemy spotkać m.in. lasagne ze szpinakiem, tuńczykiem, owocami morza, a nawet kiełbasą. Tym razem przygotowaliśmy dla Państwa klasyczną, znakomitą Lasagne z sosem Ragu.
Historia lasagne sięga jeszcze czasów starożytnych i najprawdopodobniej to Rzymianie są autorami tej potrawy. Samo słowo “lasagne” pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w którym danie było początkowo przygotowywane. Prawdziwy przełom w przyrządzaniu dania nastąpił pod koniec XVII wieku. Wtedy to zaczęto stosować sos pomidorowy, który zrewolucjonizował całą kuchnię Półwyspu Apenińskiego, w tym także i tego wyjątkowego makaronu.
Poznaj prawdziwie włoski przepis na udaną kolację.
Włoskie produkty do jej przygotowania znajdziecie w naszych stacjonarnych delikatesach Bottega del Gusto oraz naszym sklepie online.
Buon appetito!
Śledź nasze social media i obserwuj nowe przepisy!
SkładnikiSos Ragu
• 1 cebula, pokrojona na drobne kawalki
• 1 lodyga selera, pokrojona na kawalki
• 1 marchewka, pokrojona na kawalki
• 4 zabki czosnku, obrane i polowki
• 1 puszka (796 ml) pokrojonych w kostke pomidorow (link: Pomidory)
• 225 g chudej mielonej wolowiny
• 1 szklanka czerwonego wina (250 ml)
• 1,5 litra bulionu drobiowego
• 3 lyzki oliwy z oliwek (link: Oliwa z oliwek)
• 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
• 1/2 lyzeczki posiekanego rozmarynu
• 1/2 lyzeczki mielonej czerwonej papryki
Sos beszamelowy
• 6 lyzek masla
• 4 szklanki mleka
• 1/2 szklanki maki (link: Maka Divella)
Nadzienie
• 35 g swiezo startego parmezanu
• 200 g startego sera mozzarella
• 15 ugotowanych listkow makaronu lasagna (link: Makaron lasagne)
• Galazki ziol (takie jak rozmaryn, szalwia, tymianek), do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Sos Ragu
1. W duzym garnku na srednim ogniu podsmaz posiekany czosnek w oliwie. Zdejmij z ognia, wyjmij czosnek i zostaw olej w garnku.
2. Drobno posiekaj czosnek z warzywami. Wrzuc calosc do garnka i podgrzewaj do zmiekczenia na duzym ogniu. Dodaj mieso i gotuj, mieszajac drewniana lyzka, do momentu az sie zarumieni. Dodaj wino i zmniejsz ogien o polowe. Dodaj pozostale skladniki i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 1 godzine. Dopraw sola i pieprzem, a nastepnie odloz na bok do ostygniecia.
Sos beszamelowy
3. W miedzyczasie w garnku na srednim ogniu roztop maslo. Dodaj make i gotuj razem przez ok. minute. Dodaj mleko i zagotuj podczas mieszania. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez 2 minuty lub do momentu zgestnienia sosu. Dopraw sola i pieprzem. Przykryj i utrzymuj cieplo.
Przygotowanie
4. Rozgrzej piekarnik do 190 ° C (umiesc ruszt na srodkowym poziomie piekarnika)
5. Przygotuj forme/naczynie do pieczenia (ok. 23×33 cm). Rozprowadz 1 szklanke sosu ragu na dnie naczynia. Kolejno rozprowadz ok. 180 ml sosu beszamelowego. Posyp 1/4 szklanki startej mozzarelli i 2 lyzkami parmezanu. Przykryj warstwa makaronu lasagna. Powtorz z pozostalymi skladnikami, konczac serem mozzarella. Umiesc naczynie w piekarniku.
6. Piecz przez ok. 35 minut. Przed podaniem odstaw na 10 minut do ostygniecia. Z wierzchu mozesz udekorowac swiezymi ziolami.
Buon appetito!