Ravioli ze szpinakiem i ricottą - przepis na pierożki - Bottega Del Gusto

Ravioli ze szpinakiem i ricottą - przepis

Kolacje
Ravioli ze szpinakiem i ricottą
7 maja 2020

Przepis na ravioli ze szpinakiem i ricottą

Ravioli – czyli przepyszne włoskie pierożki z wyśmienitym farszem. Jak przygotować doskonałe ravioli ze szpinakiem i ricottą?

Ich historia sięga XIV wieku – z tego okresu pochodzą zapisy kupca weneckiego Francesco di Marco. Najczęściej można znaleźć przepisy na ravioli ze świeżymi ziołami z jajkiem, serem, mięsem, a także duszone w rosole. Zapraszamy do skosztowania klasycznego połączenia – czyli smakowitej ricotty i pachnącego szpinaku.

Włoskie produkty do przygotowania tego dania znajdziecie w naszych stacjonarnych delikatesach Bottega del Gusto oraz naszym sklepie online.

Składniki

Ciasto:
– maka pszenna 00 (300g) (link: maka Divella)
– oliwa (link: oliwa)
– jajko (3 sztuki)
– ciepla woda
– sol

 

 

 

Nadzienie:
– oliwa (pol lyzki) (link: oliwa)
– szpinak (200g)
– ser ricotta (200g)
– parmezan (50-60g) + szczypta do posypania dania
– czosnek (zabek)
– cebulka (polowka malej wielkosci cebuli)
– swieza bazylia (20 listkow)
– sol
– pieprz czarny

 

 

 

Dodatkowo:
– jajko do posmarowania ciasta

 

 

 

Sposób przygotowania

1. Wszystkie skladniki na ciasto poza woda wyrobic. Kiedy skladniki sie polaczyc dodac ciepla wode. Wyrobic gladka, elastyczna mase. Zawinac w folie spozywcza i wstawic do lodowki na kilkanascie minut.
2. Przygotowac farsz: szpinak umyc i osuszyc. Czosnek i cebulke drobno posiekac. Zarumienic na oliwie. Dodac wczesniej osuszony szpinak i calosc chwile poddusic. Wystudzic i drobno posiekac. Pokroic liscie bazylii i umiescic w duzej misie, dodac ricotte i starty parmezan. Calosc przyprawic wedle uznania.
3. Schlodzone wczesniej ciasto bardzo cienko rozwalkowac. Na polowie ulozyc po 1 lyzeczce farszu w odstepach ok 3-4 cm. Ciasto miedzy nadzieniem posmarowac rozbeltanym bialkiem. Przykryc druga polowa ciasta. Dokladnie zlepic. Wycinac kwadraty radelkiem lub nozem.
4. Gotowac pierozki w duzej ilosci osolonej wody do wyplyniecia ravioli.
5. Podawac posypane parmezanem.