Spaghetti napoli, Spaghetti alla Napoletana, spaghetti neapolitańskie przepis - Bottega Del Gusto

Spaghetti alla Napoletana, neapolitańskie - przepis

Kolacje
Spaghetti alla Napoletana
3 czerwca 2020

Przepis na Spaghetti alla Napoletana

Spaghetti alla Napoletana (znane również jako spaghetti Napoli) to prawdziwa klasyka włoskiej kuchni. Ten prosty i szybki makaron zawiera w sobie wszystkie smaki, które kojarzymy z tym pięknym krajem. Dowiedz się, jak przygotować lekkie i pyszne danie rodem ze słonecznego Neapolu.

 

Włosi są absolutnymi mistrzami w przygotowywaniu dań prostych, ale nie prostackich. Wystarczy im kilka chwil i minimalna liczba składników, by stworzyć kulinarne arcydzieło. Kluczem do sukcesu jest stosowanie w kuchni  produktów najwyższej jakości. Dzięki temu zwykły makaron z sosem pomidorowym staje się wyrafinowanym posiłkiem.

 

Jak zrobić sos pomidorowy? Przede wszystkim postaw na prawdziwe, włoskie specjały. To właśnie połączenie różnych rodzajów pomidorów sprawia, że sos neapolitański jest tak smaczny. Ogromne znaczenie ma również oliwa – wybierz tę przeznaczoną typowo do smażenia.

 

Przygotowanie spaghetti Napoli zajmie Ci mniej niż pół godziny. To świetna propozycja dla osób, które pragną włoskich smaków, ale nie chcą spędzić w kuchni całego dnia. Do tego mogą się nią cieszyć również wegetarianie!

 

Włoskie produkty do jego przygotowania znajdziecie w naszych stacjonarnych delikatesach Bottega del Gusto oraz naszym sklepie online.

Składniki

– 1 opakowanie spaghetti (500 g)

– 4 lyzki oliwy z oliwek

– 1 lyzka masla

– 1 puszka wloskich pomidorow

– 1 cebula pokrojona w kostke

– 4 zabki czosnku pokrojone lub wycisniete przez praske

– 1 lyzeczka wloskiego koncentratu pomidorowego

– garsc pocietych lisci bazylii

– parmezan lub mozzarella (do wyboru)

– sol i pieprz

Sposób przygotowania

1. Zacznij gotowac spaghetti zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Pamietaj, zeby w trakcie gotowania odlac szklanke wody z makaronu. Przyda nam sie pozniej do sosu pomidorowego.

 

2. Na duzej patelni rozgrzej oliwe z lyzka dobrego masla. Pamietaj, zeby stosowac oliwe typowo przeznaczona do smazenia Poczekaj az maslo sie rozpusci.

 

3. Pokrojona cebule i czosnek smaz na patelni przez kilka minut, az sie zeszkli.

 

4. Umiesc na patelni pomidory z puszki. Do sosu dodaj lyzeczke wysokiej jakosci koncentratu pomidorowego – dzieki temu smak stanie sie przyjemnie intensywny, a calosc szybciej zgestnieje.

 

5. Sos pomidorowy podlej odrobina wody z makaronu – dzieki temu pozniej lepiej polaczy sie ze spaghetti. Gotuj calosc przez 15/20 minut, az pomidory sie rozpadna, a calosc bedzie odpowiednio gesta.

 

6. Pod koniec gotowania sosu dodaj pocieta bazylie. Przypraw calosc sola i pieprzem. Opcjonalnie mozesz dodac niewielka szczypte cukru – doskonale podkresli naturalna slodycz pomidora.

 

7. Odcedz makaron i wloz do sosu. Gotuj calosc, powoli mieszajac. Gdy zauwazysz, ze sos idealnie polaczyl sie z makaronem, danie jest gotowe!

 

8. Podczas wykladania spaghetti na talerze posyp calosc tartym serem. Wybierz parmezan, jezeli lubisz bardziej wyrazisty smak lub mozzarelle, jezeli ser ma byc tylko lagodnym dodatkiem.

 

9. Nie zapomnij o dekoracji! Kilka calych listkow bazylii i odrobina swiezo zmielonego pieprzu nadadza prostemu daniu prawdziwie wloskiego charakteru.

 

Smacznego 🙂