Przepisy na spaghetti bolognese, prawdziwa, oryginalna pasta - Bottega Del Gusto

Spaghetti Bolognese - przepis

Kolacje
Spaghetti Bolognese
12 października 2017

Klasycznie, po włosku – jak przyrządzić prawdziwe Spaghetti Bolognese? Sprawdźcie przepis poniżej:

Składniki

Skladniki na 6 porcji Spaghetti Bolognese:

  • 2 zabki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 galazka rozmarynu
  • Oregano
  • 6 cienkich plasterkow wedzonego boczku
  • Oliwa z oliwek
  • 500 g mielonego miesa wolowego
  • 200 ml czerwonego wloskiego wina
  • 1 x 280 g suszonych pomidorow ze sloiczka
  • 2 x 400 g pomiodorkow sliwkowych z puszki
  • 500 g wloskiego makaronu spaghetti
  • Parmezan do posypania dania
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tloczenia
Sposób przygotowania
  • Nagrzej piekarnik do 180ºC
  • Obierz i drobno posiekaj czosnek oraz cebule, posiekaj rozmaryn, pokroj boczek.
  • Na patelni rozgrzac niewielka ilosc oleju na srednim ogniu, dodac boczku, rozmarynu, oregano, czosnku i cebuli. Smazyc przez 5 minut, mieszajac od czasu do czasu, az do kiedy skladniki stana sie miekkie i szkliste.
  • Dodac wolowine, rozbijajac mieso lyzka, a nastepnie smazyc przez 2 do 3 minut, az  mieso zacznie stawac sie brazowe, a nastepnie zalac winem. Doprowadzic sos do wrzenia, nastepnie zmniejszyc ogien i gotowac pod przykryciem, mieszajac co jakis czas, aby sos nie przywarl.
  • W miedzyczasie przygotuj paste z suszonych pomidorkow (w malakserze, blenderze). Otrzymana paste razem z pomidorami sliwkowymi dodaj na patelnie. Mieszaj, “polam” lyzka pomidorki sliwkowe.
  • Calosc przelewamy do garnka, na wierzch sosu dajemy papier do pieczenia, przykrywamy pokrywka i zapiekamy sos przez 1 godzine – jesli po 30 minutach wyglada na suchy, dodaj odrobine wody.
  • Na ok. 10 minut przed zakonczeniem pieczenia, przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Pamietaj o posoleniu wody.
  • Rozdziel makaron na 6 porcji, naloz lyzke gotowego sosu i posyp startym parmezanem.

Smacznego!