12 października 2017Klasycznie, po włosku – jak przyrządzić prawdziwe Spaghetti Bolognese? Sprawdźcie przepis poniżej:
SkładnikiSkladniki na 6 porcji Spaghetti Bolognese:
- 2 zabki czosnku
- 1 cebula
- 1 galazka rozmarynu
- Oregano
- 6 cienkich plasterkow wedzonego boczku
- Oliwa z oliwek
- 500 g mielonego miesa wolowego
- 200 ml czerwonego wloskiego wina
- 1 x 280 g suszonych pomidorow ze sloiczka
- 2 x 400 g pomiodorkow sliwkowych z puszki
- 500 g wloskiego makaronu spaghetti
- Parmezan do posypania dania
- Oliwa z oliwek z pierwszego tloczenia
Sposób przygotowania- Nagrzej piekarnik do 180ºC
- Obierz i drobno posiekaj czosnek oraz cebule, posiekaj rozmaryn, pokroj boczek.
- Na patelni rozgrzac niewielka ilosc oleju na srednim ogniu, dodac boczku, rozmarynu, oregano, czosnku i cebuli. Smazyc przez 5 minut, mieszajac od czasu do czasu, az do kiedy skladniki stana sie miekkie i szkliste.
- Dodac wolowine, rozbijajac mieso lyzka, a nastepnie smazyc przez 2 do 3 minut, az mieso zacznie stawac sie brazowe, a nastepnie zalac winem. Doprowadzic sos do wrzenia, nastepnie zmniejszyc ogien i gotowac pod przykryciem, mieszajac co jakis czas, aby sos nie przywarl.
- W miedzyczasie przygotuj paste z suszonych pomidorkow (w malakserze, blenderze). Otrzymana paste razem z pomidorami sliwkowymi dodaj na patelnie. Mieszaj, “polam” lyzka pomidorki sliwkowe.
- Calosc przelewamy do garnka, na wierzch sosu dajemy papier do pieczenia, przykrywamy pokrywka i zapiekamy sos przez 1 godzine – jesli po 30 minutach wyglada na suchy, dodaj odrobine wody.
- Na ok. 10 minut przed zakonczeniem pieczenia, przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Pamietaj o posoleniu wody.
- Rozdziel makaron na 6 porcji, naloz lyzke gotowego sosu i posyp startym parmezanem.
Smacznego!