Cannelloni con spinaci to cylindryczny rodzaj lasagne podawany i zapiekany z nadzieniem ze szpinaku i ricotty, polany sosem. To jedna z podstaw włoskiej kuchni, którą można podać również nie w wersji wegetariańskiej, a na przykład z mieloną wołowiną.
Cannelloni są również typowym daniem kuchni katalońskiej, gdzie nazywane jest canelonami. W Hiszpanii tradycyjnie spożywane są w dniu Świętego Szczepana.
Wczesne wzmianki o cannelloni sięgają 1770 roku, ale wydaje się, że na stałe słowo cannelloni pojawiło się dopiero na przełomie XIX i XX wieku.
Jest to proste, ale efektowne danie, które można przygotować z najmłodszymi. Rozbudzi ono ich kulinarny zapał i otworzy nowy sposób na spędzanie wolnego czasu – poprzez poznawanie kuchni włoskiej.
Sprawdź najlepszy makaron na cannelloni con spinaci!
Składniki
– 400 g szpinaku
– oliwa z oliwek z pierwszego tloczenia
– ¼ lyzeczki mielonej galki muszkatolowej
– 1 cebula
– 2 zabki czosnku
– 800 g pomidorow
– 1 lisc laurowy
– ½ peczka swiezej bazylii (15g)
– ½ cytryny
– 1 duze jajko
– ser parmezan
– 250 g ricotty
– 150 g cannelloni, okolo 14 tub
– 250 g kulek mozzarelli
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Skrop oliwa z oliwek duza patelnie, postaw na malym ogniu i wloz szpinak.
3. Dodaj galke muszkatolowa, sol i pieprz. Mieszaj chwile, odstaw, a nastepnie posiekaj szpinak.
4. Cebule pokroj w kostke i rozgniec czosnek. Na tej samej patelni podgrzej oliwe z oliwek i delikatnie podsmaz cebule do miekkosci.
5. Ubij pomidory, dodaj czosnek i lisc laurowy. Wrzuc kilka listkow bazylii i zetrzyj skorke z polowki cytryny, a nastepnie gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, az sos zgestnieje. Dopraw sola i pieprzem.
6. Ubij jajko i zetrzyj 2 lyzeczki parmezanu. Wymieszaj ricotte, jajko i parmezan ze szpinakiem. Dopraw do smaku.
7. Naloz lyzka mase ze szpinaku do makaronu cannelloni. Uloz w naczyniu zaroodpornym.
8. Rozlej sos pomidorowy na cannelloni. Zbierz pozostale liscie bazylii i posyp.
9. Mozzarelle pokroj w plastry i poloz na wierzchu, dopraw.
10. Wstaw do piekarnika na 35-40 minut – az makaron bedzie miekki.
Buon Appetito!