Fiori di zucca ripieni alla romana to faszerowane kwiaty cukinii w stylu rzymskim. Warzywa są ozdobione nutami smakowymi mozzarelli i anchois (kup najlepsze TUTAJ). We Włoszech można je spotkać podawane między innymi w pizzeriach między przystawkami lub w rożnach lokalach jako typowy street food.
Fiori di zucca ripieni alla romana są szybkie w przygotowaniu, smażone w prostym, bezdrożdżowym cieście. Postępuj zgodnie z przepisem krok po kroku i wypróbuj je teraz!
Składniki
– woda gazowana
– 250 g maki z durum
– 2 szczypty soli
– lyzeczka cukry
– 12 kwiatow cukinii
– 125 g mozzarelli
– 6 anchois w oleju
– 1 l oleju arachidowego
Sposób przygotowania
1. Mozzarelle dobrze odcedz i pokroj w paski.
2. Anchois pokroj na pol.
3. Zacznij delikatnie nadziewac kwiaty od strony ich otwarcia. Wloz
pasek mozzarelli i filet z anchois. Lekko docisnij, aby nadzienie
pozostalo w srodku.
4. Po nadzianiu zamknij kwiatek, delikatnie przykrecajac konce platkow.
5. Rozgrzej olej arachidowy na patelni.
6. Wsyp make do miski, dodaj soli, cukru i dolewaj powoli gazowana wode mieszajac.
7. Maczaj kwiaty w masie macznej, a nastepnie zanurz je w goracym oleju i obracaj od czasu do czasu.
8. Gdy kwiaty beda zlotcistobrazowe, wyjmij je z oleju i odsacz na papierze.
Buon Appetito!