Jeśli znajdziesz się w mieście Cuneo, wstąp trattorii na kieliszek wina i klasyczne fonduta piemontese. Nie myl jednak tego dania ze szwajcarskim fondue serowym. Fonduta piemontese jest wytwarzana z włoskiej Fontiny, o wiele bardziej kremowego, ziemistego sera niż Gruyère używanego w wersji szwajcarskiej. Ponadto, dodaje się do niej także mleko i żółtka. Jeszcze bardziej luksusową miksturą jest przyozdobienie dania warstwą świeżo pokrojonych białych lub czarnych trufli (na przykład Tartufi Jimmy). Drogocenne grzyby są niekiedy bardzo drogie, ale odrobina oleju truflowego dodana po stopieniu sera, to tańszy zamiennik.
Fonduta Piemontese może służyć jako dip do kawałków tostowego chleba lub paluszków z krótko blanszowanych warzyw. Świetnie sprawdzi się również jako sos do gnocchi, polenty lub risotto. Jest to danie raczej spożywane w zimniejszych miesiącach, dość tłuste i zapewniające nasycenie na długie godziny. Na pewno wyróżnia się wśród potraw na stole i z pewnością świetnie wkomponuje się w tematyczny, włoski wieczór!
Składniki– 400 g Fontiny
– 4 zoltka
– 30 g masla
– ¼ l mleka
– biala, czarna trufla (np. Tartufi Jimmy) lub olej truflowy
– chleb pszenny – na przyklad ciabatta
– sol
Sposób przygotowania
1. Ser pokroic w kostke, nastepnie przeniesc do miski i zalac mlekiem. Zostawic na dwie godziny
2. W rondlu rozpuscic maslo
3. Wlac do rondla ser z mlekiem, dodac zoltka i mieszac az ser sie rozpuscic
4. Dodac sol, gotowac kolejne 5 minut
5. Wlac do miski i posypac swiezymi truflami
Smacznego!