Gnocchi alla Romana to typowe pierwsze danie kuchni wprost z serca Włoch, czyli Rzymu. Jak nakazuje tradycja, należy przygotowywać je w czwartki. To wyjątkowo pyszne pieczone gnocchi: miękkie krążki z mieszanki kaszy manny, mleka, masła, jajek i sera, umieszczone w naczyniu, posypane roztopionym masłem i serem pecorino, a następnie upieczone w piekarniku. Ich złotej i chrupiącej skórce nie można się oprzeć!
Wszystkie składniki potrzebne do sporządzenia gnocchi alla Romana znajdziecie rzecz jasna w Bottega del Gusto. Pamiętajcie – bez prawdziwych, włoskich serów to danie nie będzie takie samo!
Składniki
– 1 l mleka
– 250 g kaszy manny
– 2 kolka
– 3 lyzki parmigiano reggiano
– 2 lyzki pecorino
– galka muszkatolowa
– 100 g masla
– sol
– swieza szalwia do dekoracji
Sposób przygotowania
1. W rondelku podgrzej mleko z 50 g masla, sola i galka muszkatolowa.
2. Po zagotowaniu dodaj kasze manne oraz lekko ubite zoltka i parmigiano reggiano.
3. Po schlodzeniu ciasta rozwalkuj je do grubosci 1 cm, a nastepnie wytnij 5 cm krazki. Wykorzystaj cale ciasto, lacznie z pozostalymi skrawkami.
4. Daj odpoczac ciastu na 30 minut.
5. Posmaruj naczynie zaroodporne polowa pozostalego masla i uloz gnocchi tak, aby na siebie zachodzily.
6. Przykryj potrawe reszta cienkich kawalkow masla i posyp pecorino.
7. Piecz w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Buon Appetito!