Lampredotto to typowe danie florenckie, przyrządzane z żołądka krowy. „Lampredotto” pochodzi od włoskiego słowa oznaczającego węgorza minoga, ponieważ flaki przypominają minoga w kształcie i kolorze. Kanapka z lampredotto została opisana jako „klasyczny smakołyk florencki” i jest tradycyjnym regionalnym jedzeniem ulicznym we Florencji.
Lampredotto jest zazwyczaj wolno gotowane w bulionie warzywnym, doprawione ziołami, następnie również posiekane i podawane w bułce . Często polane jest także ostrym sosem lub sosem zielonym (salsa verde).
Składniki
– 1,5 kg Abomaso, flakow na lampredotto
– 2 cebule
– seler
– 2 marchewki
– 2 zabki czosnku
– pietruszka
– 3 liscie laurowe
– pieprz
– jalowiec
– pomidor
– sol
Sposób przygotowania
1. Jesli flaki nie sa ugotowane, nalezy to zrobic.
2. Mieso odsaczyc.
3. Do garnka wlozyc seler, cebule obrana i pozostawiona w calosci, marchewke, obrany czosnek, pietruszke, liscie laurowe, pieprz, jalowiec i pomidora pokrojonego w lodki.
4. Dodac soli i gotowac bulion przez okolo 30-40 minut.
5. Dodac flaki i gotowac kolejne 30 minut.
6. Tradycyjne przygotowanie wymaga umieszczenia lampredotto w bulce. Przed tym warto zamoczyc pieczywo delikatnie w pozostalosciach wywaru.
Smacznego!