Kto z nas nie lubi lasagne? Dla niektórych to wyjątkowe połączenie jest jednak dość kłopotliwe. Dlaczego? Ze względu na ilość czasu, którą trzeba poświęcić, by zasmakować w tym włoskim specjale. Włosi mają jednak na to receptę. Okazuje się, że można przygotować ulubione danie w sposób zupełnie inny niż pierwotny. Ta inna lasagne jest nie tylko zdrowa, ale także szybka w wykonaniu. Dlaczego? Ponieważ makaron nie jest pieczony pod grubymi warstwami sera i sosu tylko dodawany do składników zaraz po ugotowaniu.
Składniki
– lyzka oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia
– 7 zabkow czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
– 3 szklanki czerwonych i zoltych pomidorow koktajlowych lub winogronowych
– sol i swiezo zmielony pieprz
– bulion z kurczaka
– 8 makaronow lasagne
– swieza bazylia
– ser ricotta
– ser Pecorino
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej oliwe na srednim ogniu.
2. Podsmaz czosnek na jasno zloty kolor, okolo 3 minuty.
3. Dodaj 2 szklanki pomidorow i 1/2 lyzeczki soli.
4. Gotuj do miekkosci, okolo 7 minut.
5. Dus do uzyskania sosu, okolo 1 minuty.
6. Zagotuj wode w duzym garnku.
7. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu do al dente.
8. Wrzuc makaron na patelnie do sosu. Dodaj bazylie.
9. Gotowe danie posyp ricotta i skrop pozostala lyzeczka oleju. Udekoruj startym serem i bazylia. Posyp pieprzem.
Smacznego!