Melanzane al forno con mozzarella - przepis - Bottega Del Gusto

Melanzane al forno con mozzarella

Lunch
Melanzane al forno con mozzarella
6 października 2021

Piękne dla oka i dobre do jedzenia są pieczone bakłażany z mozzarellą, doskonałe danie każdej porze roku, szczególnie w okresie jesiennym, kiedy warzywa te są w kraju najtańsze. Melanzane al forno con mozzarella to łatwy przepis, którego składniki można urozmaicić w zależności od okazji i liczby dostępnych bakłażanów. Można je podawać zarówno jako przystawkę, lunch lub jako dodatek do drugiego dania mięsnego.

 

Jest to danie kuchni wegetariańskiej, ale zapewniamy, że przepadać za nim będą także wielbiciele mięsa. Bakłażany to nadal nie tak popularne w Polsce warzywa, a odpowiednio przyprawione dysponują dużą ilością smaku i zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy!

Składniki

– duzy baklazan
– oliwa z oliwek
– sol
– oregano
– mozzarella
– pomidory koktajlowe
– pieprz

 

 

Sposób przygotowania

1. Wlacz piekarnik na 180 stopni.
2. Baklazany pokroj w plastry o grubosci okolo 1-2 cm.
3. Posmaruj je oliwa, posol i dodaj szczypte oregano.
4. Pokroj pomidory w kostke.
5. Plastry baklazana uloz na blasze wylozonej papierem do pieczenia i na kazdy z nich naloz lyzke pomidorkow koktajlowych.
6. Piecz je przez okolo 20 minut.
7. Wyjmij je z piekarnika i do kazdego baklazana dodaj plasterek mozzarelli.
8. Ponownie piecz przez kolejne 2 minuty, az ser calkowicie sie rozpusci.
9. Podawaj upieczone jeszcze gorace, zanim ostygna.