Naleśniki znane są w wielu kuchniach świata. W Polsce nadal najpopularniejszą formułą jest podawanie ich na słodko – z owocami, białym, pełnym cukru serem czy też z rozmaitymi kremami. Wersje wytrawne mają co prawda swojego grono fanów, jednak nie tak duże. A szkoda, bo potrafią być wyjątkową smakową podróżą, która da wiele satysfakcji kubkom smakowym nawet najbardziej wybrednych osób.
Choć uznaje się, że stolicą-matką naleśników jest Francja, to i w sąsiednich Włoszech doczekały się one własnych adaptacji. A tam przede wszystkim stawiano na wersje wytrawne. Jedną z najciekawszych opcji jest podawanie ich z najcenniejszymi grzybami świata, czyli truflami. Naleśniki al tartufo gwarantują wyjątkowy smak, ale także czynią z prostej potrawy danie, które można zaserwować również na oficjalnej kolacji. Do tego proponujemy farsz szpinakowo-serowy, który idealnie skomponuje się z grzybami i nieco przełamie nuty smakowe. Gwarantujemy, kiedy raz pozna się ich niesamowity aromat, na dłużej zostaną w domowym menu.
Składniki– 2 jajka
– 4 lyzki maki
– 4 lyzki masla
– 1 szklanka mleka
– kilka pieczarek
– 200 ml smietanki
– lyzeczka maki kukurydzianej
– 4 lyzeczki pasty truflowej
– sol
– pieprz
– szpinak swiezy
– 100 gram sera plesniowego
– oliwa z oliwek
– jedna trufla
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj jajka trzepaczka.
2. Do jajka dodaj make i roztopione maslo. Wymieszaj.
3. Pokroj pieczarki i podsmaz na oliwie z oliwek. Nastepnie dodaj smietane.
4. Zagesc sos maka kukurydziana, dodaj soli i pieprzu do smaku.
5. Do powstalej mieszanki dodaj paste truflowa.
6. Szpinak i ser podsmaz na odrobinie oliwy z oliwek. Dodaj pieprzu i mieszaj przez 3 minuty.
7. Usmaz nalesniki.
8. Na kazdy z nich naloz szpinak z serem i zawin w dowolny sposob.
9. Uloz gotowe nalesniki w naczyniu zaroodpornym i zalej sosem truflowym.
10. Zapiecz w 180 stopniach przez 10 minut.
11. Zetrzec trufle przed podaniem.
Buon appetito!