Makaron orecchiette, czyli „male uszy” dla podniebienia – przepis - Bottega Del Gusto

Makaron Orecchiette, czyli „małe uszy” dla podniebienia

Lunch
Orecchiette, czyli „małe uszy” dla podniebienia
30 grudnia 2020

Orecchiette pochodzi ze słonecznej południowej prowincji Apulii we Włoszech, gdzie jest ciepło, a plony są obfite. Okrągły i wklęsły kształt tego makaronu to zarazem geneza jego nazwy, która po włosku oznacza „małe uszy”. Cechy charakterystyczne orecchiette? Prążkowana powierzchnia zewnętrzna i wnętrze przypominające filiżankę. Makaron idealnie nadaje się do spożycia z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, której Apulia jest największym producentem we Włoszech.

 

Podobnie jak inne rodzaje makaronów, orecchiette przyrządza się z pszenicy durum (na przykład mąka Semolina) i wody. Jajka w tym przypadku są rzadko używane. W tradycyjnej domowej kuchni południowowłoskiej ciasto jest zwijane, a następnie krojone w kostkę. Każdą z nich dociska się nożem, przeciągając po desce i zwijając (tworząc cavatello). Forma jest następnie odwracana na kciuku.

 

Niektórzy historycy twierdzą, że makaron ten przybył do południowych Włoch z Prowansji w XIII wieku wraz z Angevins. Orecchiette (W Bottega del Gusto można również kupić gotowe – na przykład De Cecco) jest często podawane z pancettą, ricottą i szynką oraz sosem śmietanowym, ale dobrze pasuje do większości przepisów. Wyjątkowy kształt makaronu ułatwia trzymanie dodatków, dzięki czemu każdy kęs będzie o wiele smaczniejszy.

 

Składniki

– 200 g semoliny
– 100 ml cieplej wody
– jeden duzy brokul
– sol
– czosnek
– oliwa z oliwek
– bulion warzywny
– chilli
– skorka z cytryny
– pecorino
– bazylia

 

Sposób przygotowania

1. Semoline wlozyc do miski i powoli wsypac do wody.
2. Gdy ciasto sie polaczy, przelozyc je na posypana maka powierzchnie i ugniatac przez 7–8 minut, az bedzie jedrne.
3. Ciasto owinac folia spozywcza i odstawic na 30 minut.
4. Z ciasta oddzielic czesc i rozwalkowac na gruby na 1,5 cm rulon. Makaron pokroic na kawalki o srednicy 8 mm
5. Kciukiem odwroc makaron na druga strone, nadajac mu ksztalt muszelki.
7. Makaron przechowywac na tacy pokrytej kasza manna – zapobiegnie to sklejaniu sie poszczegolnych jego czesci.
8. Gotowac w osolonej wrzacej wodzie przez 4-5 minut lub pozostawic do wyschniecia na noc i przechowywac w hermetycznym pojemniku do czasu uzycia. Suchy makaron gotuje sie w ciagu 8–10 minut.
9. Brokuly pokroic na mniejsze kawalki i gotowac na parze do miekkosci.
10. Usmazyc brokuly wraz z czosnkiem, oliwa z oliwek i bulionem warzywnym do otrzymania konsystencji sosu.
11. Dodac ugotowany makaron i posolic. Udekorowac duza liczba platkow chili, bazylia, skorka z cytryny i tartym serem pecorino.

Smacznego!