Orecchiette pochodzi ze słonecznej południowej prowincji Apulii we Włoszech, gdzie jest ciepło, a plony są obfite. Okrągły i wklęsły kształt tego makaronu to zarazem geneza jego nazwy, która po włosku oznacza „małe uszy”. Cechy charakterystyczne orecchiette? Prążkowana powierzchnia zewnętrzna i wnętrze przypominające filiżankę. Makaron idealnie nadaje się do spożycia z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, której Apulia jest największym producentem we Włoszech.
Podobnie jak inne rodzaje makaronów, orecchiette przyrządza się z pszenicy durum (na przykład mąka Semolina) i wody. Jajka w tym przypadku są rzadko używane. W tradycyjnej domowej kuchni południowowłoskiej ciasto jest zwijane, a następnie krojone w kostkę. Każdą z nich dociska się nożem, przeciągając po desce i zwijając (tworząc cavatello). Forma jest następnie odwracana na kciuku.
Niektórzy historycy twierdzą, że makaron ten przybył do południowych Włoch z Prowansji w XIII wieku wraz z Angevins. Orecchiette (W Bottega del Gusto można również kupić gotowe – na przykład De Cecco) jest często podawane z pancettą, ricottą i szynką oraz sosem śmietanowym, ale dobrze pasuje do większości przepisów. Wyjątkowy kształt makaronu ułatwia trzymanie dodatków, dzięki czemu każdy kęs będzie o wiele smaczniejszy.
Składniki
– 200 g semoliny
– 100 ml cieplej wody
– jeden duzy brokul
– sol
– czosnek
– oliwa z oliwek
– bulion warzywny
– chilli
– skorka z cytryny
– pecorino
– bazylia
Sposób przygotowania
1. Semoline wlozyc do miski i powoli wsypac do wody.
2. Gdy ciasto sie polaczy, przelozyc je na posypana maka powierzchnie i ugniatac przez 7–8 minut, az bedzie jedrne.
3. Ciasto owinac folia spozywcza i odstawic na 30 minut.
4. Z ciasta oddzielic czesc i rozwalkowac na gruby na 1,5 cm rulon. Makaron pokroic na kawalki o srednicy 8 mm
5. Kciukiem odwroc makaron na druga strone, nadajac mu ksztalt muszelki.
7. Makaron przechowywac na tacy pokrytej kasza manna – zapobiegnie to sklejaniu sie poszczegolnych jego czesci.
8. Gotowac w osolonej wrzacej wodzie przez 4-5 minut lub pozostawic do wyschniecia na noc i przechowywac w hermetycznym pojemniku do czasu uzycia. Suchy makaron gotuje sie w ciagu 8–10 minut.
9. Brokuly pokroic na mniejsze kawalki i gotowac na parze do miekkosci.
10. Usmazyc brokuly wraz z czosnkiem, oliwa z oliwek i bulionem warzywnym do otrzymania konsystencji sosu.
11. Dodac ugotowany makaron i posolic. Udekorowac duza liczba platkow chili, bazylia, skorka z cytryny i tartym serem pecorino.
Smacznego!