Orecchiette con Ricotta e Nduja - przepis na makaron, pasta nduja - Bottega Del Gusto

Orecchiette con Ricotta e Nduja - przepis na makaron

Lunch
Orecchiette con Ricotta e Nduja
19 czerwca 2018

Przepis na: Orecchiette con Ricotta e Nduja

Pasta “Nduja e ricotta” to pikantne danie, prosto z kalabryjskiego przepisu. Dlaczego jest wyjątkowe? Ponieważ pozwala w pełni docenić niepowtarzalny smak Nduji. Nduja to miękkie i pikantne salami, wyjątkowy produkt kuchni regionu Kalabrii. Dodatek ricotty delikatnie zmiękcza pikanterię salami i nadaje całości przyjemną świeżą nutę.

Przepis na tą znakomitą pastę jest naprawdę prosty i szybki. Doskonały na romantyczną kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. Do dania doskonale będzie pasowało czerwone wino Ciro Rosso – nie tylko idealnie komponujące się ze smakiem dania, ale także pochodzące z tego samego regionu co przepis – Kalabrii.

 

 

Składniki

(porcja dla 2 osob):

200g makaronu Orecchiette

100g Nduja Calabrese (krem salami)

250g swiezego sera Ricotta Fresca

50g Precorino Romano

Pieprz czarny

 

 

Sposób przygotowania
  1. Makaron Orecchiette ugotowac wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Woda z makaronu bedzie potrzebna w dalszych krokach przepisu.
  2. W trakcie gotowania makaronu przygotowac sos. Do duzego garnka dodac “porwane”  kawalki Nduja Calabrese i Ricotta Fresca, zamieszac, gotowac na srednim ogniu.
  3. Do gotujacego sie sosu wlac 2-3 lyzki wody z makaronu, mieszac do uzyskania kremowej konsystencji. Woda z gotowania makaronu zawiera skrobie, ktora doskonale zageszcza sos. Zagotowac.
  4. Do tak przyrzadzonej pasty dodac odsaczony makaron, delikatnie wymieszac. Do smaku dodac pieprz – wedle uznania.
  5. Przelozyc danie do glebokiego talerza. Posypac startym na tarce Pecorino Romano (wedle uznania).

Smacznego!:)